Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αγοράζουν ή πουλάνε οι Ενώσεις στη Δωδώνη;

Με κουτοπονηριές και ξένες πλάτες φιλοδοξούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη συνεταιριστές και ψευτοπαράγοντες της Ηπείρου την ώρα που η ΑΤΕbank έχει ανοίξει τη διαδικασία για την πώληση της εταιριείας και μεγάλα ονόματα της εγχώριας αλλά και παγκόσμιας αγοράς έχουν στηθεί... γύρω από το τραπέζι.
Η καταληκτική -για την εκδήλωση ενδιαφέροντος- προθεσμία της 9ης Μαρτίου έχει κινητοποιήσει τα επιτελεία των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων, που εδώ και καιρό… ζαχαρώνουν το «διαμάντι της Ηπείρου». Όχι όμως μόνο αυτούς…
Τα χρονοδιαγράμματα πλέον πιέζουν ασφυκτικά και την πλευρά των τοπικών Ενώσεων που καλούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, να κάνουν πράξη αυτό που το τελευταίο διάστημα διατείνονται ότι μπορούν: Να διεκδικήσουν δηλαδή με τα κατάλληλα (χρηματοδοτικά, πολιτικά και νομικά, «εργαλεία») την παραμονή σε συνεταιριστικά χέρια της εταιρείας πάνω στην οποία στηρίζονται για την επιβίωσή τους χιλιάδες Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι.
Τα δεδομένα, βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν είναι με το μέρος τους: Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού σημαίνει ότι η λύση της απευθείας ανάθεσης (στην κατεύθυνση της οποίας πίεσαν για ένα μεγάλο διάστημα οι ΕΑΣ και την οποία εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει κάποια στιγμή και η ίδια η Αγροτική) προς το παρόν, τουλάχιστον (αν όχι οριστικά) εγκαταλείπεται.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιμονή της ΑΤΕ να ικανοποιηθεί οικονομικά με ένα τίμημα υπολογισμένο με βάση την αξία των μετοχών της σε όρους αγοράς και όχι λογιστικούς, όπως ορίζει το καταστατικό της γαλακτοβιομηχανίας.
Η επιμονή αυτή αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή «αιτία πολέμου» για τους συνεταιριστές, οι οποίοι κατάφεραν να μπλοκάρουν την αλλαγή καταστατικού (την οποία επανειλημμένα επιδίωξε η Αγροτική), να ασκήσουν ποικίλες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο και να δώσουν συνέχεια στη γνωστή διαμάχη αναφορικά με το μετοχικό ποσοστό ποσοστό της ΑΤΕ. Γύρω από το τελευταίο συντηρείται μέχρι σήμερα μια εκκρεμοδικία που δεν αποκλείεται να αποθαρρύνει μεθαύριο κάποιους «μνηστήρες».
Η συμμαχία των (α)προθύμων
Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που εκτιμούν ότι οι «μάχες» αυτές μονοπώλησαν τόσο πολύ το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες των Ενώσεων, ώστε δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν στο μεταξύ μια βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση απόκτησης της εταιρείας που θα λειτουργούσε ως εναλλακτική οδός διαφυγής.
Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι, όπως υποστηρίζουν, παράγοντες της αγοράς αλλά και άνθρωποι με πείρα από το συνεταιριστικό χώρο, η συγκρότηση ενός μεγάλου μπλοκ από σχετικά εύρωστες οικονομικά Ενώσεις με συμφέρον και ισχυρή παρουσία στο χώρο του γάλακτος. Ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να διεκδικήσει με καλύτερους όρους τη Δωδώνη, έχοντας και σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες εξασφάλισης του απαραίτητου δανεισμού. Το σενάριο αυτό (στο οποίο είχε αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα η Αgrenda) καίτοι συζητήθηκε, έμεινε τελικά στα χαρτιά με κύκλους των εν δυνάμει «συνεταίρων» να χρεώνουν την αποτυχία αυτή στην απροθυμία ή την κωλυσιεργία των ηπειρώτικων Ενώσεων.
Μια άλλη εκδοχή της παραπάνω πρότασης προέβλεπε την αναζήτηση συμμαχιών –πάλι εκ μέρους των τοπικών ΕΑΣ-στην πλευρά των ξένων επίδοξων διεκδικητών της Δωδώνη με κριτήριο τον κοινό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και τη συναντίληψη όσον αφορά την αγορά γάλακτος. Το σενάριο αυτό «φωτογραφίζει»κραταιούς συνεταιριστικούς ομίλους όπως η FrieslandCampina και η Arla οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μπουν στο παιχνίδι για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας. Μια σοβαρή προσέγγιση από την πλευρά των Ελλήνων συνεταιριστών –λένε οι υποστηρικτές της λύσης αυτής- θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βάσεις για μια συμμαχία που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα όλων. Και αυτό το σενάριο, ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ…
Πώληση ή (εξ) αγορά
Από την πλευρά των ΕΑΣ-μετόχων, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει όχι μόνο διάθεση αλλά και πρόταση για τη διεκδίκηση της Δωδώνη που θα συγκροτηθεί με τη βοήθεια συμβούλου (Planning A.E.) και η οποία θα βασίζεται σε στέρεες χρηματοδοτικές βάσεις. Την ίδια στιγμή επικαλούνται και συγκεκριμένη παράγραφο της προκήρυξης που δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να διακόψει ανά πάσα στιγμή και χωρίς επεξηγήσεις τις διαπραγματεύσεις με τους εγχώριους ή ξένους «μνηστήρες» και να ακυρώσει το διαγωνισμό
για λόγους «ανωτέρας βίας», υπαινισσόμενοι ότι ένας τέτοιος λόγος θα μπορούσε να είναι μια –καθυστερημένη έστω- πρόταση των ΕΑΣ ή πολιτική παρέμβαση.
Ωστόσο, άλλες πηγές «βλέπουν» πίσω από την στάση των Ενώσεων «δεύτερες σκέψεις» που έχουν να κάνουν με την πώληση των μετοχών που διαθέτουν στον νέο ιδιοκτήτη της Δωδώνη. Κάποιοι πιο «ρεαλιστές», μάλιστα, τις προτρέπουν να το… πράξουν: «Σε περίπτωση που ο νέος μεγαλομέτοχος προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου θα τεθούν εκ των πραγμάτων εκτός αφού λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δε θα μπορούν να ακολουθήσουν. Καλύτερα, λοιπόν, να δώσουν τώρα τα «πακέτα» τους ώστε να αποκομίσουν και τα κεφάλαια που χρειάζονται», λένε χαρακτηριστικά.


 Πηγή: AGRENDA (Εβδομαδιαία εφημερίδα αγορών και οικονομίας της υπαίθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου