Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αγώνας ταχύτητας των μνηστήρων με έπαθλο τη «ΔΩΔΩΝΗ»



dodonhΣε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κοινοπραξία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου προκειμένου να διαμορφώσει και να καταθέσει εντός των ασφυκτικών- πλέον - προθεσμιών αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».
Η διοίκηση της ΑΤΕ που είναι ο βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας με ποσοστό περίπου 67%, βάσει της δανειακής σύμβασης είναι υποχρεωμένη μέχρι  τις 30 Ιουνίου να εγκαταλείψει κάθε άλλη δραστηριότητα  πέραν των χρηματοπιστωτικών εργασιών.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες, οπότε και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση   των ανοικτών προτάσεων που υπέβαλαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης  οι 15 ενδιαφερόμενοι, η διοίκηση της ΑΤΕ θα ανακοινώσει επισήμως ποιοι και πόσοι προκρίνονται  (short list ) να συμμετάσχουν στην......
επόμενη φάση και ταυτόχρονα οι προκριθέντες  θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές το αργότερο έως τις 30 Μαΐου.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων πλην της  κοινοπραξίας των  Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Άρτας-  Φιλιππιάδας  που κατέχει το 32,3% των μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες  είναι η «Τυράς» (του ομίλου Όλυμπος), η «Μινέρβα Ελαιουργική», επενδυτικό σχήμα  με επικεφαλής τον  εφοπλιστή Ρέστη και η «Κρι Κρι. Από το εξωτερικό το παρόν έδωσαν οι  γαλακτοβιομηχανίες «Lactalis» και «Friesland». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα  δημιουργείται αξιόλογο και δυναμικό επενδυτικό κεφάλαιο ( venture capital)  στις ΗΠΑ με επικεφαλής Έλληνα ομογενή.
Συνεχίζεται η αξιολόγηση
Παράγοντες της αγοράς αλλά και χρηματοοικονομικοί αναλυτές  υποστηρίζουν ότι εκτός της κοινοπραξίας  των συνεταιριστών που παραμένει ο απρόβλεπτος  παράγων λόγω και του προτιμησιακού δικαιώματος,   οι προτάσεις εγχώριων ιδιωτών επενδυτών δεν  συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης-παρά τα όσα για πολυποίκιλους λόγους διαρρέονται και αναπαράγονται- ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εκτιμώντας ότι από τις ξένες γαλακτοβιομηχανίες μεγαλύτερο ενδιαφέρον για λόγους στρατηγικής και εμπορικής πολιτικής φαίνεται να έχει η   γαλλική «Lactalis».
Η μεγαλύτερη γαλλική γαλακτοβιομηχανία κινείται επιθετικά και πρόσφατα δεν δίστασε να διαθέσει  κεφάλαιο   ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ιταλικής ανταγωνίστριάς της Parmalat.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 4 Απριλίου ο όμιλος Lactalis ολοκλήρωσε την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας LaDorna, της οποίας η έδρα βρίσκεται στην ζώνη γάλακτος  των Καρπαθίων της Ρουμανίας.
Η εταιρεία LaDorna είναι μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στη Ρουμανία. Συλλέγει  ετησίως περίπου 35 εκ. λίτρα γάλα και στα οκτώ εργοστάσια παραγωγής,   απασχολεί, πάνω από 1.200 άτομα προσωπικό.
Με την ιταλική «Parmalat», τη ρουμανική «LaDorna» και την ελληνική «ΔΩΔΩΝΗ» η Lactalis γίνεται επικυρίαρχος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι ο  όμιλος της Lactalis, με δραστηριότητα σε όλες τις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως  απασχολεί 33.500 άτομα προσωπικό, με παρουσία σε 150 χώρες και με 125 εργοστάσια παγκοσμίως.  
Ο κύβος ερρίφθη
Η διαδικασία αξιολόγησης προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πλέον κατέστη σαφές προς κάθε πλευρά ότι τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει τους γοργούς ρυθμούς αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας. Ούτε καν οι εκλογές δεν αποτελούν μικροκομματικό ταμπού, καθώς ουδείς πλέον έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να «φρενάρει»- έστω και για την προεκλογική περίοδο- τη διοίκηση της ΑΤΕ που, από την πλευρά της, τρέχει να προλάβει τις δικές της προθεσμίες ξεκαθαρίσματος του εταιρικού χαρτοφυλακίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης που κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε κατ` ουσίαν να πάρει θέση υιοθετώντας την πρόταση για σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης  που θα αναλάβει τη «ΔΩΔΩΝΗ». Μια πρόταση που στελέχη της αγοράς θεωρούν παρωχημένη και πάντως ανεδαφική.
Αγωνιώδης αναζήτηση επενδυτή
  Η Κοινοπραξία των Αγροτικών Συνεταιρισμών πέραν του δανέζικου ομίλου Arla διευρύνει τον κύκλο των συζητήσεων με ομοειδείς γαλακτοβιομηχανίες για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας και την εξεύρεση των περίπου 80 εκατ ευρώ που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την απόκτηση της «ΔΩΔΩΝΗ». Στο υπό διαμόρφωση σχήμα που πιθανότατα θα υποστηριχθεί και από φορείς της Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου,  δεν αποκλείεται να μετέχουν και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία.
Το διαρκές και αγωνιώδες ερώτημα είναι όμως εάν τελικά οι κτηνοτρόφοι θα κατορθώσουν να διαμορφώσουν και να καταθέσουν εμπρόθεσμα ρεαλιστική, αξιόπιστη και βιώσιμη πρόταση.
Ο Σκανδιναβικός όμιλος Arla Foods,όπως  αποκάλυψε το ioanninapress ενδιαφέρεται κάτω από συνθήκες και προϋποθέσεις να εδραιώσει την παρουσία του στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη βαλκανική όπου υπάρχει άφθονη, ποιοτική και ανταγωνιστική πρώτη ύλη. Για το λόγο αυτό εξάλλου δέχτηκε έστω και έμμεσα  να μπει στο κάδρο των διεκδικητών της «ΔΩΔΩΝΗ».
Η βολιδοσκόπηση έγινε από την πλευρά της κοινοπραξίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών επειδή ακριβώς ο όμιλος έχει συνεταιριστή βάση. Ως δέλεαρ παρουσιάστηκε το εμπορικό δίκτυο των 5 Ηπείρων και  η περιώνυμη Φέτα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.
Η Arla Foods,  είναι γαλακτοβιομηχανικός  συνεταιρισμός που ανήκει σε 8.000 Δανούς και Σουηδούς κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα είναι μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης προσφέροντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως βούτυρο τυροκομικά και κρέμες γάλακτος.


www.ioanninapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου