Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Ανάκαμψη της οικονομίας το 2014

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας - Μαξίμου - Αρχείου
Αισιόδοξος για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως τα χειρότερα έχουν περάσει για τη χώρα και πως είναι πολύ μικρή πλέον η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. «Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ», λέει ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του.
«Πετύχαμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στην οικονομία. Από τις αγορές υπάρχει πολλή περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση εξοφλεί τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Γ. Στουρνάρας
Όπως χαρακτηριστικά λέει, έχουμε διανύσει τα δύο τρίτα του δρόμου προς τον στόχο μας και «γι’ αυτό οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν». Αν και παραδέχεται πως η ανεργία στη χώρα έχει εκτιναχτεί στο 26,8%, το υψηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε., και η φτώχεια έχει αυξηθεί δραματικά, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι έρχονται καλύτερες μέρες.
«Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013, θα έχουμε ανάκαμψη», υποστηρίζει, ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως η ανάπτυξη θα έρθει την επόμενη χρονιά, ακόμα και αν η οικονομία συρρικνωθεί φέτος κατά 4,5%. «Αισθάνομαι σίγουρος, 100% σίγουρος, ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης στην Ελλάδα», λέει ο κ. Στουρνάρας στο BBC.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τις άλλες πλευρές».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων περικοπών των δημοσίων δαπανών, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως «εάν εφαρμόσουμε το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας». «Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου