Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς φρέσκο χρήμα ανάπτυξη, σχεδιάζει η νέα διοίκηση στη ΔΩΔΩΝΗοσίευση τίτλου

Χωρίς φρέσκο χρήμα ανάπτυξη, σχεδιάζει η νέα διοίκηση στη ΔΩΔΩΝΗ

Με περικοπές στις απολαβές των κτηνοτρόφων και οικονομίες στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, επιδιώκει να υλοποιήσει τα επενδυτικά της πλάνα για τη ΔΩΔΩΝΗ η νεόφερτη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δε  λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η διοίκηση προσαντολίζεται στο να διατηρήσει την τιμολογιακή της πολιτική αμετάβλητη.Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δε λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η διοίκηση προσαντολίζεται στο να διατηρήσει την τιμολογιακή της πολιτική αμετάβλητη.
Η αίσθηση που αποκομίζουν καθημερινά οι εκπρόσωποι των παραγωγών από τις συνομιλίες με τους «ξένους» εκπροσώπους του επενδυτικού fund που έχει πλέον τον έλεγχο στη ΔΩΔΩΝΗ, είναι ότι δύσκολα θα διαθέσουν φρέσκα κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης και ότι η όποια αναδιάρθρωση θα βασισθεί σε οικονομίες από την τρέχουσα διαχείριση, με βασικούς «χρηματοδότες» τους ίδιους τους παραγωγούς.
Ήδη, παρά τη σημαντική αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών, η νέα ιδιοκτησία φαίνεται να καταλήγει στη διατήρηση και για το 2013 της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής με το περασμένο έτος για την εισκόμιση της πρώτης ύλης (γάλακτος), ενώ παρελθόν ενδέχεται να αποτελέσει και το πριμ που δινόταν στους παραγωγούς εδώ και δεκαετίες στο τέλος της διαχείρισης κάθε εμπορικής περιόδου.
Το θέμα των τιμών του γάλακτος προς τους παραγωγούς, που “σέρνεται” εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρέθηκε στο επίκεντρο του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην έδρα της στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και μολονότι δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, όλα δείχνουν ότι η πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι παραγωγοί για κάθε κιλό πρόβειο γάλα θα λαμβάνουν από τη γαλακτοβιομηχανία το ποσό των 1,05 ευρώ, για το γίδινο 0,58 ευρώ και για το αγελαδινό 0,45 ευρώ το κιλό.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, της διαπραγμάτευσης που εξελίχθηκε νωρίτερα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως έγινε γνωστό, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν μετ' επιτάσεως το ζήτημα του κόστους παραγωγής, για να ζητήσουν αύξηση τιμών. Στην  επιχειρηματολογία τους κυρίαρχη θέση κατέλαβε το γεγονός ότι κατά τον τελευταίο χρόνο οι τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά περίπου 50% και ως εκ τούτου “δεν μπορεί οι τιμές στο γάλα να μένουν σταθερές”.
Σημείο διαφωνίας, ωστόσο, συνιστά και το θέμα του πριμ που εισέπρατταν κάθε έτος οι κτηνοτρόφοι, ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της γαλακτοβιομηχανίας, αφού η διοίκηση της Δωδώνη αφήνει μεν ανοικτό “παράθυρο” συμφωνίας για το ενδεχόμενο καταβολής του, αλλά συγκλίνουσες πηγές αναφέρουν ότι ο βασικός της προσανατολισμός είναι να το καταργήσει κάποια στιγμή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συχνά – πυκνά, σημειώνεται από στελέχη της νέας ιδιοκτησίας πως η “Δωδώνη” είναι η μόνη εταιρία του κλάδου που δίνει στους κτηνοτρόφους μέρος των κερδών.
Εστία έντασης μπορεί να εξελιχθεί, επίσης, το αίτημα των κτηνοτρόφων να ισχύσει  ενιαία τιμολογιακή πολιτική για την γαλακτική περίοδο Οκτώβριος 2012-Οκτώβριος 2013, δεδομένου ότι η εταιρία δεν δεσμεύεται να το ικανοποιήσει. Μετά το πέρας της συνάντησης, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δήλωναν πως θα μελετήσουν τα νέα δεδομένα και θα επαναπροσδιορίσουν τη μετέπειτα στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου