Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την απεργία στο μετρό

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντώνται την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να καθοριστούν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία στο Μετρό.
Σε σημερινές του δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», αναφερόμενος στις...
κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά πράγματα, μεταξύ των οποίων οι απολύσεις αλλά και η επίταξη.
Εν τω μεταξύ, πρόθυμοι να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό, ζητώντας ωστόσο την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι απεργοί, που έχουν τραβήξει χειρόφρενο για όγδοη ημέρα, και περιμένουν εκτέλεση του τελεσίγραφου που έστειλε χθες η κυβέρνηση, διαμηνύοντάς τους ότι «αν δεν συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου».
Τελεσίγραφο
Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, η κυβέρνηση κάλεσε τους απεργούς να σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις και να απελευθερώσουν τους συρμούς το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί ήδη εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να προχωρήσει ακόμα και σε παραπομπή στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης των συνδικαλιστών που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τη δικαστική απόφαση που έχει κρίνει ήδη παράνομη την κινητοποίηση.
Ο κ. Κεδίκογλου συνόψισε ως εξής το τελεσίγραφο της κυβέρνησης: «Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέχρι αύριο (σ.σ.: σήμερα) οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα». «Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», κατέληξε.
Η επιστράτευση
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, απόφαση την οποία θα κληθεί να λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οπως τόνιζαν στο «Εθνος» στενοί του συνεργάτες, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και, όπως έπραξε στην περίπτωση της κατάληψης της Χαλυβουργικής αλλά και στα επεισόδια στην Υδρα, δεν θα διστάσει να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στην ανομία προς όλες τις συντεχνίες που προσανατολίζονται σε απεργίες διαρκείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δημ. Σταμάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες το βράδυ με στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ και τους ενημέρωσε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Σήμερα το πρωί, προτού ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις, ήταν προγραμματισμένο να υπάρξει επικοινωνία και του ίδιου του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, φαίνεται ότι συμπαρατάσσεται τελικά με τον κ. Σαμαρά και θα στηρίξουν μία πιο δυναμική αντιμετώπιση των απεργών. Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη «να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών». Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις απολύσεις αλλά και την επιστράτευση και πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί ακόμα και τώρα μια «μέση λύση» και να αρθεί το αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως -όπως εκτιμούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- δεν θα είναι η ΔΗΜΑΡ εκείνη που θα προκαλέσει ζήτημα στην κυβερνητική συνοχή και, πάρα τις επιφυλάξεις πολλών βουλευτών, τελικά θα στηρίξουν την όποια επιλογή προκρίνει ο κ. Σαμαράς.
ΣΤΑΣΥ
«Παγιδεύετε την κοινωνία»
Αυστηρή προειδοποίηση στους απεργούς και ιδιαίτερα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες απηύθυνε χθες η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αμέσως μετά τον χαρακτηρισμό και της χθεσινής απεργίας ως παράνομης από το δικαστήριο.
«Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της προαναγγέλλοντας εξελίξεις. Η διοίκηση καλεί τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων καλώντας τους «να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζομένους σε έναν αδιέξοδο δρόμο».
Σημειώνει, μάλιστα, ότι παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις «εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική (με την υιοθέτηση ενός νέου αιτήματος κάθε μέρα) συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης».
ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του μετρό. Ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ εκφράζει τη συμπαράσταση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στον «δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό γιατί δεν αφορά στη διατήρηση προνομίων, αλλά το να μπορούν με το ύψος του μισθού τους να ζουν αξιοπρεπώς». Από τα πυρά του κ. Φωτόπουλου δεν ξέφυγε ούτε και τώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ν. Παναγόπουλος, τη θέση του οποίου διεκδικεί ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.
Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
650.000 επιβάτες κυκλοφορούν καθημερινά με μετρό
300.000 χρησιμοποιούν ηλεκτρικό και τραμ
600.000 εξυπηρετούνται από τα αστικά λεωφορεία
200.000 μετακινούνται με τρόλεϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου