Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Όχι» στο σφράγισμα των αιγοπροβάτων

-Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι για τις επιπτώσεις της ηλεκτρονικής σήμανσης στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων και στο κόστος
Στα δικαστήρια ενδέχεται να προσφύγουν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέτρο είναι απαίτηση της Ε.Ε. και αφορά όλα τα αιγοπρόβατα που γεννήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2010, καθώς και όσα μεταφέρονται για πώληση ή σφαγή σε άλλα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τοποθέτηση συμβατικού ενωτίου στο αριστερό αυτί του ζώου με τον ατομικό του αριθμό και ηλεκτρονικού ενωτίου στο δεξί αυτί του ζώου ή ηλεκτρονικού βώλου στον προστόμαχο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρη Καμπούρη, οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί αναφορικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρονικής σήμανσης στην υγεία των ζώων ή των ανθρώπων που θα καταναλώσουν το κρέας και τα υπόλοιπα προϊόντα. Για το ίδιο ζήτημα, όπως επισήμανε, αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στην Αγγλία. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν γιατί, όπως αναφέρουν, θα επωμιστούν εξ ολοκλήρου και το κόστος της ηλεκτρονικής σήμανσης (4 ευρώ ανά ζώο).
Σύμφωνα, πάντως, με παλαιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία, που βρίσκει εδώ και χρόνια σε πολλές εφαρμογές στην  καθημερινότητα του ανθρώπου και είναι απολύτως ασφαλής, αφού δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ζώων και στην υγιεινή των ζωοκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου, «η έως σήμερα μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης, αλλά και η παραγγελία μεμονωμένα από τον κάθε κτηνοτρόφο μικρού, κάθε φορά, αριθμού μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, έχει ως αποτέλεσμα την υπερκοστολόγηση των μέσων σήμανσης…
 Η τήρηση των υποχρεώσεων από όλους τους κτηνοτρόφους και η εκτέλεση μαζικών παραγγελιών (π.χ. μέσω ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών) κατόπιν αναζήτησης προσφορών, είναι δεδομένο ότι θα εξομαλύνει την αγορά, πιέζοντας τις εταιρίες διάθεσης των μέσων σήμανσης και πετυχαίνοντας πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που έως σήμερα έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας».
Δε διαφωνούμε
στον έλεγχο, αλλά…
Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο και μέλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου Μιχάλη Τζίμα, το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο.
«Εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο η οποία έχει παραμείνει στα συρτάρια.
Η πολιτεία μπορεί να την αξιοποιήσει αν θέλει να υπάρχει έλεγχος από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Εμείς δεν διαφωνούμε στον έλεγχο και μάλιστα τον επιζητούμε, αλλά ο τρόπος είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί», τόνισε ο κ. Τζίμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου