Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κτηνοτροφία "Να η ευκαιρία"


Αν μπορώ να εγγυηθώ γιο κάτι, είναι για το μέλλον που έχει στη χώρα μας η αιγοπροβατοτροφία! Άλλωστε η ιστορία έχει να παρουσιάσει πολύ μεγάλες περιόδους κατά τις οποίες η δραστηριότητα της κτηνοτροφίας και η παραγωγή του κλάδου κράτησαν σε δρόμο ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Μπορεί να ήταν άλλες εποχές, όμως και η σημερινή έχει το ενδιαφέρον της.
Έχω την εντύπωση πως αυτό τον καιρό «συνωμοτούν» πολλές δυνάμεις προς όφελος της κτηνοτροφίας και των συντελεστών του κλάδου! Έτσι, σε μια εποχή που ο αγροδιατροφικός τομέας είναι στο επίκεντρο, η ζήτηση για προϊόντα ζωικής προέλευσης εντείνεται, η ανάγκη για βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας είναι μεγάλη και η...
νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, οι συντελεστές του χώρου δεν έχουν παρά να οργανώνουν σε καλύτερη βάση τις εκμεταλλεύσεις τους και τη διάθεση της παραγωγής.
Αναγνωρίζω πάντως ότι και σ’ αυτό τον τομέα έχουν γίνει βήματα! Οι συλλογικές προσπάθειες π.χ. με τον συνεταιρισμό <<Κρητικά Μιτάτα>> στην Κρήτη, και η μεγάλη συμφωνία που υπέγραψε με τον Μαρινόπουλο για 15000 αρνιά της του Πάσχα. Ο Συνεταιρισμός Βοσκών στο Λιβάδι Ολύμπου, και ο συνεταιρισμός «Ρήγας Φεραίος» στη Θεσσαλία, αρχίζουν να διαμορφώνουν ένα άλλο τοπίο στο χώρο.
Πριν λίγο καιρό έγιναν οι πρώτες αξιόλογες εξαγωγές αμνοεριφίων οπό την Κρήτη στη Λιβύη, οι συμπατριώτες μου στο Λιβάδι Ολύμπου «χτίζουν» ένα ισχυρό όνομα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έστω και αν τα προϊόντα τους τυποποιούνται σε εγκαταστάσεις τρίτων, οι Θρακιώτες με τον συνεταιρισμό «Θρακών Αμνός» υπέγραψαν ήδη την πρώτη μεγάλη συμφωνία διάθεσης 20.000 τόνων γάλακτος στην εταιρία  Ευρωφάρμα, ενώ και στη Θεσσαλία αρχίζουν να... παίρνουν φωτιά, όσο βλέπουν τους συναδέλφους τους να νοικοκυρεύονται.
Οι παραπάνω κινήσεις υποχρεώνουν πολλούς από εκείνους που «νέμονταν» για χρόνια το χώρο, να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στους συντελεστές της παραγωγής και να συνεργαστούν σε δικαιότερη βάση για το μέλλον του κλάδου. Η εικόνα που διαμορφώνεται εν όψει του Πάσχα είναι χαρακτηριστική! Τα αρνιά είναι λίγα και σε ένα μεγάλο μέρος «ελέγχονται» από τις παραπάνω οργανώσεις!
Αν λοιπόν λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι κανόνες της αγοράς, τα αρνιά θα πρέπει να πληρωθούν! Άλλωστε, πληρωθούν, δεν πληρωθούν στον παραγωγό, ο καταναλωτής θα τα πληρώσει το ίδιο! Ένας μόνο φόβος υπάρχει! Είτε να γίνουν αθρόες εισαγωγές με αρνιά, τα οποία θα φτάσουν στο τσιγκέλι σαν εγχώρια, είτε να βγουν από τα ψυγεία αυτά που αγοράστηκαν από τους παραγωγούς τον Φλεβάρη και να «μοσχοπουληθούν» σαν ολόφρεσκα που πήγαν στο σφαγείο τη Μεγάλη Εβδομάδα! Ελπίζω πως αυτή τη φορά, έχουν γνώσιν οι φύλακες!
Να εξηγήσω όμως και πώς παρεμβαίνει αυτή τη φορά η ΚΑΠ προς όφελος της κτηνοτροφίας! Πρώτον, η εκτατικοποίηση των δικαιωμάτων και η αξιοποίηση των βοσκοτόπων προς όφελος των παραγωγών συνιστά κεφαλαιώδη διαδικασία. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η συζήτηση που γίνεται για μεγαλύτερο ποσοστό συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων (συζητείται αύξηση από το 7% στο 15% των πόρων του πρώτου πυλώνα), εξέλιξη από την οποία, όπως τουλάχιστον λέγεται, θα ωφεληθούν επίσης και μάλιστα κατά κύριο λόγο οι κτηνοτρόφοι. Εκείνο που με ανησυχεί, βέβαια, είναι η διαχείριση των συνδεδεμένων σε προϊόντα όπως ο καπνός και τα πορτοκάλια (για χυμό)! Αν η δέσμευση σημαντικών ποσών σ’ αυτές τις δύο κατευθύνσεις δεν αποτελεί απλά απαίτηση της μεταποιητικής βιομηχανίας, καλό είναι να διερευνηθούν και να αναλυθούν σε βάθος!


-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου