Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Χωρίς Επιτάφιο και Ανάσταση στην Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας

ANASTASH KERIA
Αυξάνονται κάθε χρόνο τα χωριά της Ηπειρωτικής υπαίθρου που κάνουν Ανάσταση ακόμη και νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Όμως υπάρχουν πλέον χωριά που κινδυνεύουν να μην ακούσουν τους αναστάσιμους ύμνους αλλά και τον Επιτάφιο θρήνο.
Στα χωριά αυτά περιλαμβάνεται η Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι ιερέας δεν μπορεί να πάει στο χωριό τους γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, ερωτήματα και εύλογη αγανάκτηση.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που λάβαμε από τον κ. Χάρη Πορέτση, κάτοικο της Αγίας Βαρβάρας, στην οποία αναλυτικά αναφέρει: Για πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας η επίσημη ενημέρωση από την...
 ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης  είναι ότι φέτος δεν μπορούν να διατάξουν κανέναν Ιερέα να πάει στο χωριό για την θεία λειτουργία της Μ. Παρασκευής και της Ανάστασης.
 Είμαι χωριανός και εκ μέρους των χωριανών και μετά από επικοινωνία που είχα με τον χωριανό μας και επίτροπο της εκκλησίας του χωριού Αγία Βαρβάρα με ενημέρωσε ότι από την Ἱερᾶ Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης  του είπαν  ότι φέτος δεν μπορούν να διατάξουν κανέναν Ιερέα να πάει στο χωριό για την θεία λειτουργία της Μ. Παρασκευής και της Ανάστασης.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ερχόταν ιερέας στο χωριό νωρίς το απόγευμα για την θεία λειτουργία της Μ. Παρασκευής και νωρίς το απόγευμα για την θεία λειτουργία της Ανάστασης.
Η ώρα φυσικά και δεν είχε σημασία αφού χωριανοί ξεκινούν από Αθήνα και διάφορες πόλεις της Ελλάδος  και πηγαίνουν στο χωριό  τους την  Μεγάλη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια την θεία λειτουργία της Μ. Παρασκευής και της Ανάστασης και να κάνουν το Πάσχα τους!
Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τι έχει αλλάξει και δεν μπορεί ένας Ιερέας να έρθει  στο χωριό μας για λίγη ώρα.
Της άγιες μέρες που αρκετοί ιερείς παρευρίσκονται στις ακολουθίες στην μητρόπολη Κόνιτσας...ένας δεν μπορεί να έρθει λίγες ώρες νωρίτερα στο χωρίο μας?
Να ξεχάσουμε σιγά σιγά και την φράση Πάσχα στο χωριό ?
Τι να πούμε στους χριστιανούς φιλοξενούμενους μας που έρχονται από άλλες πόλεις για να κάνουν Πάσχα???
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου