Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

25 ημέρες διορία δίνουν οι κτηνοτρόφοι στη Δωδώνη μετά αρχίζουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις


Οι κτηνοτρόφοι μας λένε "Τώρα μας ήρθαν τα γελάδια" είναι η γνωστή παροιμιώδης φράση που δηλώνει ότι ήρθε και η σειρά μας να τα πάθουμε...

 Οι ευθύνες της ΕΑΣ

 Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο άλλοτε καμάρι των Ηπειρωτών κτηνοτροφών ευθύνες έχει βεβαίως και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Ως γνωστόν, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σε σχέση με τους χειρισμούς της γύρω από την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, η 'Ένωση δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της υπόθεσης και εν τέλει «κρέμασε» τους τσελιγκάδες της περιοχής.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα του κτηνοτροφικού κόσμου των Ιωαννίνων έχει πικραθεί με την στάση της ΕΑΣ και εξ ου και ο λόγος για τη περιορισμένη  συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό τους- συμμετοχή που έχουν στην Ένωση.
Μάλιστα ενόψει της διαδικασίας μετατροπής της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, υπό την ομπρέλα της οποίας θα συγχωνευτούν, βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας, σειρά από άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής, όλα δείχνουν ότι στις εκλογές που αναμένεται να προκηρυχθούν πολύ σύντομα, υποψήφιος θα είναι και πάλι ο νυν πρόεδρος της ΕΑΣ, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, επί της θητείας του οποίου χάθηκε η Δωδώνη από το χέρια του συνεταιριστικού κινήματος και των...
κτηνοτροφών. Φιλοδοξίες να ηγηθούν του νέου σχήματος έχουν κι άλλοι ντόπιοι παράγοντες, αλλά προς το παρόν.
                                  
Με το φόβο ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφληση τους για γάλα που έχουν παραδώσει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, θα φθάσουν σύντομα και τους τρεις μήνες, όταν πριν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, το διάστημα ήταν μόλις στον ένα μήνα, ζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που κρύβει η πρακτική αυτή για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους. Ήδη η διοίκηση της Δωδώνη έχει φθάσει να έχει «μέσα» 2,5 μήνες τους περίπου 6.500 κτηνοτρόφους, με τους οποίους συνεργάζεται κι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Στην αρχή της εβδομάδας διαρροές από τη νέα ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας έκαναν λόγο ότι για το 50% των οφειλών του Μαρτίου, που παρέμεναν τότε ακόμη ανεξόφλητες, «το 20%, που αντιστοιχεί σε περίπου 800 χιλ. ευρώ, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις επόμενες ημέρες».
Για το υπόλοιπο 30% του Μάρτη, ωστόσο, η διατύπωση που επιλέχθηκε από τις ίδιες πηγές ήταν προσεκτικά αόριστη, αφού επισημάνθηκε ότι η διοίκηση ευελπιστεί να είναι σε θέση να το αποπληρώσει στο επόμενο δεκαήμερο, χωρίς όμως να αναλαμβάνεται οποιαδήποτε δέσμευση επ’ αυτού.
Όσο για τις οφειλές του Απρίλη, η μόνη βεβαιότητα που εκφράζεται είναι ότι η εξόφλησή τους θα γίνει και πάλι τμηματικά, ενώ για το Μάιο η απάντηση είναι ότι «δεν είναι σε καθυστέρηση. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρωθεί στις 25 Ιουνίου». Με αυτό βέβαια δεν συμφωνούν οι παραγωγοί. «Μας έχουν ήδη στους δυόμισι μήνες και όπως το πάνε σύντομα θα είμαστε μέσα για ένα τρίμηνο. Έτσι κτηνοτροφία δεν στέκεται. Το κόστος στις ζωοτροφές έχει ξεφύγει, οι τιμές στο γάλα παραμένουν σταθερές, από το κρέας φθάσαμε να μην έχουν πια κανένα έσοδο και δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση για να στηριχθούν οι εκμεταλλεύσεις» είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηνοτροφών Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας.

Πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις

Ο συνδικαλιστής κτηνοτρόφος αναφέρθηκε και στις αποφάσεις της συνεδρίασης του πρόσφατου περιφερειακού συμβουλίου, που εξέτασε τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Όπως είπε, το βάρος θα πέσει σε παραστάσεις προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και προς τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, με δίαπαραταξιακή εκπροσώπηση.
«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες 20-25 ημέρες και αν δεν αλλάξει κάτι θα προχωρήσουμε σε μορφές κινητοποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η απεργία των κτηνοτροφών, ώστε να μην Παραδίδεται γάλα στη Δωδώνη», εξηγεί ο κ. Τζίμας και τονίζει ότι στο μεσοδιάστημα θα γίνουν και συγκεντρώσεις στα κεφαλοχώρια της Ηπείρου, για να προσδιοριστεί η στάση των παραγωγών στην τακτική της γαλακτοβιομηχανίας.
Τμηματική εξόφληση οφειλών
Από την πλευρά των νέων ιδιοκτητών της Δωδώνη υπάρχει παραδοχή για τη στενότητα στη ρευστότητα, αλλά ο πρόεδρος της εταιρείας. Μ. Ονήλ φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις στους κτηνοτρόφους πως δεν θα χάσουν ούτε σεντ από τις απαιτήσεις τους, αλλά τόνισε ότι η καταβολή των οφειλομένων εφεξής θα γίνεται τμηματικά.

Γάλα από σεβασμό...

Στις αιτιάσεις των κτηνοτροφών για τα προβλήματα που έχει επιφέρει η ασυνέπεια της εταιρείας στις πληρωμές, από τη διοίκηση τονίζεται ότι η Δωδώνη έχει δώσει περί το 20 εκατ. ευρώ για διευκολύνσεις (ζωοτροφές, επιταγές σε κίνδυνο και.) στους κτηνοτρόφους και ότι αν τα είχε στη διάθεσή της θα μπορούσε να προπληρώσει έως ένα εξάμηνο το γάλα που εισκομίζει.
Οι παραγωγοί αμφισβητούν το ύψος του ποσού, αν και παραδέχονται ότι έχουν πάρει κάποια χρήματα για διευκολύνσεις, και σημειώνουν ότι το επιχείρημα της ιδιοκτησίας είναι σε βάρος της, διότι το ποσό αυτό δεν έχει χορηγηθεί επί της δικής τους θητείας.
Η διοίκηση αναφέρει ακόμη ότι με την ισχνή ζήτηση που υπάρχει στην αγορά λόγω της κρίσης, η γαλακτοβιομηχανία παραλαμβάνει, καθημερινά, τον υπερδιπλάσιο όγκο γάλακτος από αυτόν που της χρειάζεται, ενώ προσθέτει πως το τελευταίο διάστημα περί τους 100-150 παραγωγούς ζήτησαν συνεργασία μαζί της, γιατί οι άλλες γαλακτοβιομηχανίες τους καθυστερούν έως και 6 μήνες. Και εδώ, πάντως, οι κτηνοτρόφοι έχουν απάντηση, αφού όπως λέει ο κ. Τζίμας «μπορεί να ήρθαν κάποιοι, αλλά ίσως και περισσότεροι έφυγαν από τη Δωδώνη ή ε- εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Το βέβαιο είναι ότι σε σχέση με πέρυσι στο πρώτο πεντάμηνο η βιομηχανία έχει εισκομίσει λιγότερες ποσότητες».

πηγή: Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου