Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: «Ας με ρίξουν αν τολμούν»



Διεργασίες, παζάρια, συσχετισμοί, υπολογισμός «πολιτικού κόστους», διαβουλεύσεις, «διαταραγμένες» ισορροπίες, τσαμπουκάδες, ορολογία χαρτοπαιγνίου.  Πουθενά οι αναλύσεις των αστικών ΜΜΕ δεν αναφέρουν (δημόσια τουλάχιστον) το λαϊκό παράγοντα. Κι όμως αυτόν φοβούνται στην κυβέρνηση, από αυτόν εξαρτώνται, σε αυτόν βασίζονται για να τελειώσουν το «έργο» τους. Μένει στους εργαζόμενους, στο λαό που ακόμα υπομένει ανέκφραστος (στην μεγάλη πλειοψηφία του), να τους κόψει την σούπα. Μόνο αυτός έχει τη δύναμη να τους σταματήσει, ΤΩΡΑ. Αύριο μπορεί να είναι αργά…
(Οικ.)
"Εικόνα πολιτικής αποσταθεροποίησης εμφανίζει από χθες το βράδυ η κυβέρνηση και η ίδια η χώρα, μετά την αιφνίδια απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ο Πρωθυπουργός παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του, επιχειρώντας να τα κερδίσει ή να τα χάσει όλα.

Μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, που προκλήθηκε από το βέτο του Βερολίνου και της Κομισιόν, την έκθεση του ΔΝΤ, που μιλάει ξεκάθαρα για λάθος πρόγραμμα και την ανάγκη νέου κουρέματος, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τα περιθώρια στενεύουν.

Ο βαρύς φόρος για τα ακίνητα, που θα είναι πλέον μόνιμος αλλά και ένα πακέτο νέων μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα το φθινόπωρο, απαιτούν δημοκρατική νομιμοποίηση και μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι τη δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να την αντλήσει όχι κατ΄ανάγκη από μία προσφυγή στις κάλπες, αλλά από την σιωπηλή έστω κοινωνική αποδοχή της πολιτικής πυγμής που εφαρμόζει. Ταυτόχρονα θέλει να ασκήσει πίεση σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν απόλυτα τις επιλογές του, μεταθέτοντας τους την ευθύνη για ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που αναμένεται να καταθέσει, ίσως και εντός της ημέρας, ο Υπουργός Επικρατείας κ.Σταμάτης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα δώσει σε αυτό, το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν εκλογές αφού αν χρεωθούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και σε ένα κλίμα πόλωσης μεταξύ Ν.Δ και Σύριζα, κινδυνεύουν να εξαερωθούν πολιτικά. Εκεί ποντάρουν και θεωρούν ότι ο Ε.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης δεν θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε ρήξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι θέλουν να τους εκθέσουν ακόμα περισσότερο, διαρρέοντας ότι ήταν ενήμεροι για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι το θέμα είχε συζητηθεί και σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στην πραγματικότητα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εγκλωβιστεί αφού σήκωσαν πολύ ψηλά το θέμα της ΕΡΤ και τώρα δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών, χωρίς να τραυματιστούν πολιτικά.

Αν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί ο κ.Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποβάλλοντας την παραίτησή του και χρεώνοντας την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στελέχη όμως του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ.Σκανδαλίδης, ο κ.Κακλαμάνης και η κ.Γεννηματά θεωρούν ότι δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό Σαμαρά. Αντιτείνουν ότι αν ο κ.Σαμαράς παραιτηθεί η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών εντολών προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση.

Και τότε θα κατατεθούν και προτάσεις ακόμα και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αναφέρουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση το δίλημμα θα μεταφερθεί στη Ν.Δ και τον κ.Σαμαρά , όπως επισημαίνουν,οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση ή θα την καταψηφίσουν και θα προκαλέσουν αυτοί εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος, η ύφεση που βαθαίνει, τα δύσκολα που είναι μπροστά, ο νέος φόρος στα ακίνητα, και η έλλειψη σχεδίου για τη χώρα ,ωθεί τα κόμματα σε πολιτικούς τακτικισμούς.

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα το φθινόπωρο και θέλει από τώρα να κάμψει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Αν δεν τα καταφέρει ο πολιτικός του χρόνος θα μειωθεί δραματικά και ενδέχεται να μην μπορέσει να φτάσει ούτε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

''Από το τίποτα δημιουργήθηκε πολιτική κρίση, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί μέσα σε εκλογές τον Ιούλιο και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;'' τονίζουν και επιρρίπτουν ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση και στους υπουργούς για την ανικανότητά τους να βρουν και να απολύσουν 2.000 δημοσίους υπαλλήλους, εδώ και ένα χρόνο.

Οι ίδιοι τόνιζαν ότι δεν μπορεί ο κ.Σαμαράς να συσκέπτεται με ένα στενό κύκλο συνεργατών του από την Πολιτική Άνοιξη και τους κ.κ. Βορίδη και Α.Γεωργιάδη, τους υβριστές της κυβέρνησης Καραμανλή.

Επισημαίνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή, το μοναδικό κόμμα που στηρίζει τις επιλογές Σαμαρά για την ΕΡΤ είναι η Χρυσή Αυγή.

''Φαντάζεστε να πάμε σε ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στη Βουλή και να συμπλέουμε με την Χρυσή Αυγή;'' διερωτήθηκε έμπειρος πολιτικός από το χώρο της Ν.Δ."
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου