Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - Συμφώνησαν στην μοιρασιά

Εντός του τρέχοντος μήνα ή του Ιουλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανάδειξη των εταιριών που θα προχωρήσουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο νομός Ιωαννίνων, ωστόσο έχει αρχίσει το ενδιαφέρον για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εισηγήθηκε τον τρόπο κατανομής του πόρου 5% υπέρ της τοπικής κοινωνίας ζητώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Στην εισήγησή της η... κ. Καλογιάννη, σημείωσε κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί «εκπτώσεις» σε ότι αφορά το περιβάλλον, παρά την σημασία μιας τέτοιας επένδυσης και αναφέρθηκε στις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής. Συγκεκριμένα προτάθηκε: 1. Να μην συμψηφίζεται με άλλους πόρους της Περιφέρειας (ΚΑΠ, ΤΕΟ, ΣΑΕΠ κλπ). 2. Να αποτελεί την ελάχιστη ανταποδοτική συνεισφορά του αναδόχου προς την Περιφέρεια 3. Να μην συνδέεται με τις όποιες συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου 4. Το ποσοστό του να διαμορφώνεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του Αναδόχου πριν την έκπτωση οποιουδήποτε φόρου, τέλους κλπ. 5. Η είσπραξή του να γίνεται άμεσα από την Περιφέρεια Ηπείρου και χωρίς την μεσολάβηση άλλου φορέα. 6. Η κατανομή του να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, για να είναι εφικτή η συνολική εποπτεία των «ανταποδοτικών παρεμβάσεων». Ο τρόπος κατανομής του να γίνεται με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης. 7. Οι «ανταποδοτικές παρεμβάσεις» να κατανέμονται: • σε ποσοστό 20% επί του συνολικά εισπραχθέντος φόρου στο «Αποθεματικό Ταμείο» της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα αποταμιεύονται χρήματα για έργα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, μετά από την τεχνοκρατική αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και για έργα ειδικού σκοπού, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου.
• σε ποσοστό 20% επί του συνολικά εισπραχθέντος φόρου σε κοινωφελείς δράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας (βοήθεια στο σπίτι, στήριξη κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, κοινωνικές παροχές απόρων κτλ) και
• σε ποσοστό 60% επί του συνολικά εισπραχθέντος φόρου, για έργα προτεραιότητας και με προστιθέμενη αξία όλων των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου, με ποσόστωση ανάλογα με την εγγύτητά τους στην περιοχή της εξόρυξης και τα πληθυσμιακά τους στοιχεία. Τα έργα αυτά θα προκύπτουν από ευρεία διαβούλευση με την Τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Χρ. Παπαβρανούσης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να συνδιαμορφώσει μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προτείνοντας να υπάρξει εισήγηση για αύξηση του τέλους στο 15%. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Κ. Κωτσαντής ενέταξε το θέμα σε κυβερνητική προπαγάνδα, καταλήγοντας ότι ο πλούτος θα διατεθεί για μια ακόμη φορά στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ, κάθετα αντίθετος στην συζήτηση της κατανομής των πόρων στάθηκε ο Γ. Παπαδημητρίου από την παράταξη ΑΥΡΙΟ, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει την πλήρη αποδοχή της μείωσης του φόρου που συντελέστηκε με πρόσφατο νόμο. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Νίκος Ζήκος από την παράταξη Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου, σημειώνοντας ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των απλών πολιτών. «Κανένας δεν πιστεύει ότι θα πάρουμε φθηνότερο πετρέλαιο από την εξόρυξη, απλά συνολικά θα μπουν κάποια έσοδα στο κράτος. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε αυτούς που παράγουν, δεν περιμένει κανείς να λύσει τα προβλήματα το πετρέλαιο», απάντησε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, λίγο πριν την ψηφοφορία. Η εισήγηση της κας Καλογιάννη ψηφίστηκε και από την μείζονα αντιπολίτευση με κάποιες τροποποιήσεις και προσθήκες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου