Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ζαγόρι με τιμές… Κολωνακίου!!!

Εξωφρενικά υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν οι αντικειμενικές τιμές

Στην …άβυσσο οδηγεί την αγορά των ακινήτων και στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, που προσδιορίστηκε εν αγνοία όλων, από το Υπουργείο Οικονομικών.Οι αντικειμενικές αξίες σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων σε μερικές περιπτώσεις 10πλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία σχέση όχι μόνο με την αγοραστική αξία, αλλά ούτε καν με την πραγματικότητα.Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που άρχισαν να... καταφθάνουν στους ιδιοκτήτες, αναδεικνύουν τις τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με το παρελθόν, εξομοιώνοντας κατοικίες και οικόπεδα περιοχών όπως το Ζαγόρι, με αυτά σε μεγάλα αστικά κέντρα.Το ζήτημα αφορά σχεδόν ολόκληρο το Νομό, με εξαίρεση την πόλη των Ιωαννίνων, όπου οι αντικειμενικές αξίες είχαν προσδιοριστεί παλαιότερα. Μάλιστα, η επιβάρυνση αυτή έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών φορέων, που πρότειναν μακράν χαμηλότερες τιμές των αντικειμενικών αξιών.Παράλληλα, έρχεται την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο να παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και για τον ΦΑΠ του 2012 και 2013, που σημαίνει ότι θα κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά.Επιπλέον, η επιβάρυνση δεν σταματά εκεί. Ως γνωστόν οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά ακόμη διαδικασιών όπως το κόστος μεταβίβασης, αποδοχής κληρονομιάς και γονικών παροχών αλλά και το γνωστό «χαράτσι», το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Η τεράστια επιβάρυνση λόγω των αντικειμενικών αξιών «πολλαπλασιάζεται» για κάθε ιδιοκτήτη και υποψήφιο ιδιοκτήτη, μέσω άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τεράστια επιβάρυνση προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ή ενημερώθηκε για τις προθέσεις του.«Το θέμα των αντικειμενικών αξιών καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και ποτέ δε μας ζητήθηκε να εκφράσουμε γνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος και υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές τις αντικειμενικές αξίες στα όρια του Δήμου, ζητώντας μείωση των τιμών ζώνης κατά 40%, καθώς και κατάργηση του «Συντελεστή Εμπορικότητας» που αυξάνει ανισόβαρα τις τιμές.«Η λογιστική λογική για να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, έρχεται οριζόντια επί δικαίων και αδίκων. Ενώ θα έπρεπε να αναζητούνται χρήματα από τους έχοντες και τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης καταδικάζεται ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός μικρού οικοπέδου σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Είναι ένα εισπρακτικό τερτίπι, που πάει να κλείσει τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά οδηγεί στην αφαίμαξη στο ήδη καθημαγμένο βαλάντιο των συνδημοτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.

Ζαγόρι με τιμές… Κολωνακίου
Ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις νέες τιμές, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα και αιφνιδίως, η αξία ενός οικοπέδου στο Ζαγόρι με αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ πριν λίγα χρόνια, «εκτοξεύεται» στις 75.000 ευρώ!Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Λυγγιάδες. Οικόπεδο ενός στρέμματος πριν μερικά χρόνια είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, αφενός για τον τρόπο που λειτούργησε το Υπουργείο και αφετέρο για το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργείται σε όλους τους μικρούς, καλλικρατικούς δήμους.«Έγινε εν κρυπτώ και εν μία νυκτί. Ενώ εμείς είχαμε προτείνει με τον εκπρόσωπό μας στη ΔΟΥ τιμές από 200 έως 500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, η ΔΟΥ εισηγήθηκε από 600 έως 700 και το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να λάβει κανέναν υπόψη επέβαλλε αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Όποιος θέλει να προχωρήσει σε μία αγοραπωλησία, θα πρέπει να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζαγορίου και έκανε γνωστό πως ήδη έχει θέσει το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και έχει στείλει έγγραφα προς το υπουργείο και τη ΔΟΥ ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.«Δεν είναι δυνατόν το Πάπιγκο να έχει αξία 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στο Κολωνάκι να είναι λιγότερα. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επαναπροσαρμοστούν», κατέληξε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου