Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Επανάληψη του 2010 ή ανατροπές;

Για τις υποψηφιότητες στο δήμο Ιωαννιτών

Με το εκλογικό σύστημα να... κινδυνεύει με αλλαγές που, εφόσον γίνουν και εκλεγεί χωριστά ο δήμαρχος και από ενιαίο ψηφοδέλτιο οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα διαφοροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το ισχύον με τις παρατάξεις, άρα και τις υποψηφιότητες, η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει εν μέσω πολλών οικονομικών και άλλων προβλημάτων σε προεκλογική τροχιά για τις κάλπες του 2014, Μάϊο ή Ιούνιο, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί η ακριβής ημερομηνία.Το ενδιαφέρον, χωρίς να παραβλέπει κανείς μικρότερους δήμους, εστιάζεται στον μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου, το δήμο Ιωαννιτών και στο ποιοι θα κατέβουν στην νέα εκλογική αναμέτρηση. Τα ίδια πρόσωπα, ή θα δούμε ανατροπές;Θυμίζουμε ότι στις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη» τον Νοέμβριο του...
2010 μετείχαν πέντε παρατάξεις, όσες εκπροσωπούνται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με κάποιες αλλαγές προσώπων, ωστόσο κάποιες «διπλές» υποψηφιότητες από τους ίδιους κομματικούς χώρους δεν θα αποτελέσουν έκπληξη με βάση τις ζυμώσεις και τις προθέσεις που έχουν εκφραστεί και δημόσια.

Νέα υποψηφιότητα Φίλιου
Με τα έως τώρα δεδομένα, ο σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, (μετέχει στην κίνηση των πέντε ανεξάρτητων δημάρχων, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων), επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννινα» που προήλθε από συνένωση παρατάξεων, συνεργασία προσώπων και στηρίχθηκε από κόμματα στην πορεία (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι) θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Δεν έχει πει μέχρι σήμερα το αντίθετο. Αν θα ηγηθεί, χωρίς απώλειες και αλλαγές της σημερινής παράταξης, μένει να αποδειχτεί στην πορεία. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά φιλόδοξα στελέχη, προερχόμενα κυρίως, από το ΠΑΣΟΚ που θα ήθελαν να ηγηθούν, δεν λείπουν τα «καπετανάτα» ,όπως τα ίδια τα στελέχη της λένε, στους κόλπους της δημοτικής αρχής, αλλά επισήμως και δημοσίως ουδείς έχει εκφράσει επιθυμία να... ανατρέψει το σκηνικό στην παράταξη ή να ιδρύσει νέα. Άλλωστε, με το ΠΑΣΟΚ σε δεινή πολιτική θέση και μειωμένα, δημοσκοπικά, ποσοστά, πολύ δύσκολα θα επιχειρηθεί να στηριχθεί νέα παράταξη, χωρίς να αποκλείεται, όμως. Από τη ΔΗΜΑΡ, παρά τις όποιες διαφωνίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, δεν αναμένεται κίνηση για άλλη στήριξη η αυτόνομη κάθοδο, άλλωστε το κόμμα αυτό αναζητά τις αυτοδιοικητικές συνεργασίες.Με αυτοδιοικητική πορεία και με τα κόμματα που στήριξαν το 2010 να μην έχουν αλλάξει, δημόσια, στάση είναι πολύ πιθανή η επανάληψη της καθόδου της ευρείας παράταξης της «Ενότητας Πολιτών» υπό τον Φ. Φίλιο.Ενδεχομένως να υπάρξουν απόπειρες ή και υποψηφιότητες από τον ίδιο πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά για την ώρα τίποτε.

Βέβαιη η κάθοδος Γκόντα
Η κάθοδος του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα, (την Κυριακή οργανώνει εκδήλωση της παράταξης του) πρέπει να θεωρείται δεδομένη το έχει δηλώσει άλλωστε, έστω κι αν από το χώρο που στηρίζεται, τη ΝΔ, υπάρχουν πιθανές νέες υποψηφιότητες με ή χωρίς κομματική στήριξη. Ο κ. Γκόντας παρά τις ...απώλειες που είχε από παλιούς στενούς συνεργάτες οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν (Επ. Ριστάνης, Κ. Τσάγκας) ή άλλοι που αποχώρησαν(Γ. Ανυφαντής), διατηρεί τον κορμό της παράταξης του και φαίνεται να επανακάμπτουν και πρόσωπα που μετείχαν στο παρελθόν σε πόστα στη διοίκηση του δήμου, στην οκταετή θητεία του ως δημάρχου, όπως ο Νίκος Μακόπουλος με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία. Ο κ. Γκόντας είχε χάσει δύσκολα στον δεύτερο γύρο από τον Φ. Φίλιο και αναζητά την επιστροφή του στο δημαρχιακό θώκο, όμως υπάρχουν φιλοδοξίες από στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιάννης Ναβρούζογλου ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του και δημόσια έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της καθόδου με νέα παράταξη.Άλλωστε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:30 το πρωί στο ξενοδοχείο GRAND SERAI – ΞΕΝΙΑ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υποψηφίων Δημοτικών συμβούλων, στελεχών αλλά και φίλων της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και ομιλία του επικεφαλής της και πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Νίκου Γκόντα.Επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης και πολιτευτής της ΝΔ Παντελής Κολόκας είναι από τα πρόσωπα που δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον για το δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για έναν πολύ καλό «αντίπαλο» για τον κ. Γκόντα και κάθε άλλο υποψήφιο, αλλά στην περίπτωση αυτή θα προκύψει πρόβλημα στη ΝΔ η οποία επαγγέλλεται ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση με τις αλλαγές που σχεδιάζει στο εκλογικό σύστημα. Αν προχωρήσει η αλλαγή για εκλογή δημάρχου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με όριο το 42%, πολύ ευκολότερα μπορεί να θέσει κάποιος υποψηφιότητα ια τα κόμματα να μην «πονοκεφαλιάσουν» για στηρίξεις. Δεν αποκλείεται η αλλαγή ή μη του εκλογικού συστήματος να καθορίσει και το ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα.

«Αίνιγμα» ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ που το 2010 μετά βίας πέτυχε την εκπροσώπησή του στο δημοτικό συμβούλιο με την παράταξη (ήρθε πέμπτη σε ποσοστό) «τρία κλικ Αριστερά» και τον σημερινό βουλευτή Χρήστο Μαντά, αποτελεί αίνιγμα και με ποιο πρόσωπο, ως επικεφαλής (αν δεν είναι ο κ. Μαντάς), θα κατέβει για να διεκδικήσει το δήμο και οι πιθανές συνεργασίες του. Το βέβαιο είναι ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και με υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν θα αφήσει στην τύχη του την εκλογική μάχη στο δήμο Ιωαννιτών. Το θέμα είναι αν μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Οι άλλες δυο παρατάξεις
Το ΚΚΕ αναμένεται να ακολουθήσει την γνωστή μοναχική πορεία, μακριά από συνεργασίες και το μόνο που θα απασχολήσει την «Λαϊκή Συσπείρωση» υπό τον Δημήτρη Τασιούλα θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα προσπάθεια.Τέλος, η ΔΡΑΣΥ με τον Στέφανο Σκοπούλη θα παίξει και αυτή το ρόλο της ως ένα πολιτικός χώρος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις) που έχει δυναμική ενάντια στα μνημόνια και στους αγώνες. Η κάθοδος της παράταξης, αυτόνομα ή με άλλες συνεργασίες, είναι δεδομένη.Και ο ανεξάρτητος Κώστας Τσάγκας έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ υπάρχουν και άλλα πρόσωπα με θητεία στο δήμο που δηλώνουν σε συνομιλητές τους τέτοια πρόθεση. Μένει να εκφραστούν και δημόσια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου