Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Μέχρι τη Vogue έφτασαν οι κάπες του Μετσόβου

Για πάνω από μισό αιώνα οι μάλλινες χειροποίητες κά­πες που ράβει στο εργαστήριό του στο Μέτσοβο ο Γιώρ­γος Μπουμπας δεν αποτελούν μόνο ένα από τα βασικά «αξεσουάρ» των βοσκών αλλά αντίθετα, έχουν γοητεύ­σει τους διεθνείς μετρ της υψηλής ραπτικής.
Μπορούν άνετο να «περπατήσουν» στις πασαρέλες γνωστών οί­κων μόδας, και να γίνουν εξώφυλ­λα. «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», όπως ο ίδιος ο κ. Μπουμπας αποκαλεί τον εαυτό του, ασχολείται εδώ και 56 χρόνια με την...
κατασκευή ελληνικών πα­ραδοσιακών στολών. Από τα χέρια του έχουν «γεννηθεί» αμέτρητα ρούχα, για κάποια από τα ο­ποία απαιτείται έως και ένας χρόνος δουλειάς για να ολοκληρωθούν.
Μεταξύ αυτών που κατασκευάζει ο 68χρονος εί­ναι οι μάλλινες κάπες. Παλαιότερα, τις έφτιαχνε α­πό τραγόμαλλο, υφαντές στον αργαλειό, μονοκόμ­ματες σε σχήμα τσουβαλιού, ανοιχτές μπροστά, ε­νώ πλέον το ύφασμα έχει αλλάξει. Χαρακτηριστι­κή είναι η απαίτηση ενός Γάλλου μεγαλοτραπεζίτη
που ζήτησε μια μοντέρ­να κάπα για να πηγαίνει στη δουλειά του.
«Οι βοσκοί εξακολου­θούν και ζητούν κάπες. Όμως δεν υπάρχει πλέον το ίδιο υλικό». Κάποια στιγ­μή, την πόρτα του εργαστηρίου του 68χρονου τη χτύπησε και ο οίκος μόδας «Pierre Cardin» που ήθελε να συνδυάσει τα αμπιγιέ φορέματα με χειροποίητες κάπες. Μάλιστα, για την προώθηση της δουλειάς έγινε και φωτο­γράφηση με το γνωστό περιοδικό «Vogue». Ωστό­σο, το γεγονός ότι θα μπορούσαν να παραχθούν ε­λάχιστες κάπες οδήγησε σε «διαζύγιο» και σταμά­τησε η παραγγελία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον ί­διο, με το πέρας του χρόνου το επάγγελμα χάνεται.
πηγή: EpirusEpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου