Τις γνωστές τακτικές με τα παπαγαλάκια στα
καφενεία αποφάσισε να ακολουθήσει η Δωδώνη φέτος όσον αφορά την τιμολογιακή της
πολιτική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο αδιαφορεί για την αγορά
αιγοπρόβειου γάλακτος και την ελληνική φέτα. Όλες τις προηγούμενες μέρες
διέσπειρε φήμες για τριπλό τιμολόγιο, ανάλογα με την ποσότητα εισκόμισης
γάλακτος από τον κάθε παραγωγό ως εξής: 85 λεπτά το κιλό για ποσότητες έως 15
τόνους ετησίως πρόβειου γάλακτος, 90 λεπτά για ποσότητες 15-20 τόνους και 97
λεπτά το κιλό για ποσότητες άνω των...
20 τόνων πρόβειου γάλακτος ετησίως.
Η διαφορά των τιμών που έχουν διαρρεύσει σε
σχέση με τις περυσινές τιμές είναι πολύ μεγάλη με δεδομένο ότι η μεγάλη
πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο ανήκουν στη «μικρή» κατηγορία και είναι
περίπου 3.000 ενώ στην μεγάλη κατηγορία δηλαδή πάνω από 20 τόνους ετησίως
ανήκουν μόνο 700 παραγωγοί. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η Δωδώνη αγόραζε από
όλους τους παραγωγούς που είχαν πάρει προκαταβολή για το γάλα τους με 1,03
ευρώ το κιλό και για τους υπόλοιπους με 1,05 ευρώ το κιλό, ανεξάρτητα από την
ποσότητα που παρήγαγαν.
Όμως, το χειρότερο είναι ότι η εταιρεία δεν
έχει σκοπό να ξεκαθαρίσει τη θέση της πριν τα μέσα Οκτωβρίου και «παίζει»
σκωτσέζικο ντους με τους παραγωγούς, οι οποίοι τώρα στρέφονται μαζικά προς
άλλες γαλακτοβιομηχανίες και κυρίως την Όλυμπος, η οποία δίνει 95 λεπτά για
το πρόβειο γάλα, ανεξαρτήτως ποσότητας. Βλέποντας τα βυτία «Όλυμπος» να
γεμίζουν με ηπειρώτικο γάλα και τα βυτία «Δωδώνη» να γυρίζουν μισοάδεια από τα
κέντρα παραλαβής, η διοίκηση επανεξετάζει την πολιτική της και δεν διστάζει να
πει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμόσει το μέτρο της τριπλής τιμολόγησης
από φέτος.
Για να δούμε όμως τι πληρώνουν και οι άλλοι...
Έτσι την υψηλότερη τιμή για το πρόβειο γάλα σε
όλη την Ελλάδα θα δώσει στους κτηνοτρόφους μέλη της η ΕΒΟΛ (Ένωση Βόλου), με 1
ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, ενώ την γαλακτοκομική περίοδο που μόλις
έκλεισε, πλήρωσε 98 λεπτά το κιλό. Μεταξύ 95-97 λεπτά το κιλό θα πληρώσει φέτος
η γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος το πρόβειο γάλα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Την περυσινή πολιτική τιμών που εφάρμοσαν ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν φέτος
το δίδυμο Μεβγάλ-Κολιός. Πέρυσι, η Μεβγάλ ξεκίνησε να αγοράζει πρώτη ύλη από 87
λεπτά αλλά επειδή τις έφυγαν πολλοί παραγωγοί τελικά ανέβασε την τιμή στα 90
λεπτά και πλήρωνε μέχρι και 92 λεπτά. Από την άλλη, ο Κολιός αγόραζε με 85
λεπτά το κιλό μέχρι και 93 λεπτά το κιλό. Τέλος για τη Μινέρβα έχει διαρρεύσει
ότι φέτος θα πληρώσει ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα από 90 έως και
95 λεπτά και η Vivartia από 95 έως 99 λεπτά το κιλό.
Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζει η τιμή του
γίδινου γάλακτος από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, η συνεταιριστική ΕΒΟΛ, που έχει
επεκταθεί στο φρέσκο γίδινο γάλα θα δώσει φέτος 61 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με
τον πρόεδρό της, Νικήτα Πρίντζο. Στη Θεσσαλία η επικρατούσα τιμή από τα
ιδιωτικά τυροκομεία είναι τα 55 λεπτά το κιλό και σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί,
όπως δήλωσε, και ο Γιώργος Χώτος, με το ομώνυμο τυροκομείο.
Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην Ιερισσό,
που διαθέτει μικρά τυροκομεία, η τιμή παραγωγού είναι σταθερή τα 3 τελευταία
χρόνια στα 60 λεπτά το κιλό, ενώ βορειότερα, στην περιοχή του Παγγαίου
(Σέρρες-Καβάλα) η τιμή παραγωγού πέφτει στα 50-53 λεπτά το κιλό. Πέρυσι ήταν
53-55 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο, Σάκη Γιώρτσο, από την Πρώτη
Σερρών.
Πηγή: EpirusEPress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου