Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βραβεία από τον Κάρολο Παπούλια σε αγρότες που κάνουν τη διαφορά

«Με καταπλήξατε μ' αυτά που κάνατε. Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα.» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.«Με καταπλήξατε μ' αυτά που κάνατε. Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα.» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστήμονες, αγρότες και επιχειρηματίες της μεταποίησης, συνοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη.
«Με καταπλήξατε μ' αυτά που κάνατε. Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα.» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κ Παπούλιας τους βράβευσε διότι διακρίθηκαν για την.... επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα, σε εκδήλωση του υπουργείου η οποία είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο της 78ης Διεθνούς  Έκθεσης  Θεσσαλονίκης, με θέμα «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία».

«Με καταπλήξατε μ' αυτά που κάνατε. Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα. Θα ήσασταν το πιο φωτεινό και δυναμικό παράδειγμα γι 'αυτόν που λέγει 'δεν γίνεται τίποτα'», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κ.Παπούλιας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι ασχολούνται με την αναβάθμιση και προώθηση των ελληνικών προϊόντων. «Μέχρι τώρα είχαμε σκεπαστεί από προϊόντα άλλων χωρών, σαν εμείς να είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευθούμε την πατρίδα που έχει τόσες δυνατότητες, τόσα μυαλά αλλά και τόσες κλιματολογικές δυνατότητες», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τους:
-κ. Γκέρτση Αθανάσιο, Καθηγητή Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Perriotis College,
-κ. Μαδέση Παναγιώτη, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ, στους τομείς γεωργίας, ακριβείας και γονιδιωματικής τεχνολογίας
-κ. Πρίντζο Νικήτα, Πρόεδρο γαλακτοβιομηχανίας Βόλου ΕΒΟΛ,
-κ. Σωτηρόπουλο Αθανάσιο, Πρόεδρο Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση με σύγχρονους μεθόδους κορινθιακής σταφίδας),
-κ. Αργυρίου Γρηγόρη, (ΑΣΟΠ Δράμας, πιστοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς-μεταποίηση & εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού),
-κ. Καλαμποκά Νικόλαο, εκπρόσωπο οικογενειακής επιχείρησης «Eirini Plomariou Olive Oil» (ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου),
-κ. Καζάκη Μαριάννα, οικογενειακή επιχείρηση «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» (παραδοσιακά προϊόντα από βιολογικά αμπέλια με διεθνείς διακρίσεις),
-κα Κατσικούδη Ντόρα (ΒΕΡΓΙΝΑ),
-κ. Καρακόλη Γεώργιο,  Διευθύνοντα Σύμβουλο AGRIS A.E. (παραγωγή προϊόντων λαχανοκομίας και σποροφύτων),
-κ. Γιακμογλίδη Αναστάσιο, Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας,
-κ. Ιωαννίδου Δέσποινα,  Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών προϊόντων Άγιος Αντώνιος, και
-κ. Ζαχαράκη Κωνσταντίνο,  Θεσμός  «Αστο-αγρότης».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους βραβευθέντες επιστήμονες, ερευνητές, αγρότες και επιχειρηματίες, ξεκινώντας από την κα. Δ. Ιωαννίδου που εκπροσωπεί μια πρωτοπόρα ομάδα γυναικείου συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη, στον Άγιο Αντώνιο.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κα. Καζάκη Μαριάννα, που διαχειρίζεται την οικογενειακή επιχείρηση «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» (παραδοσιακά προϊόντα από βιολογικά αμπέλια με διεθνείς διακρίσεις), αλλά και στον Γιακμογλίδη Αναστάσιο, που κατάφερε να μαζέψει μια ομάδα ανθρώπων στον Έβρο και κάνει τα καλύτερα σκόρδα στην Ελλάδα. 
Η παρουσίαση συνεχίστηκε με την εταιρεία Agris κου Γιώργου Καρακόλη που είναι γνωστή από τους σπόρους, τα φυτάρια, τα εμβολιασμένα φυτάρια στα λαχανικά, το πολλαπλασιαστικό υλικό.  Τα εμβολιασμένα φυτάρια είναι η πιο εξελισσόμενη αυτή την ώρα τεχνολογία στη γεωργία στην Αμερική.
Στους προσκεκλημένους ήταν και ο Παναγιώτης Μαδέσης, παλαιός φοιτητής του υπουργού, ο οποίος σήμερα είναι ερευνητής, ειδικός στα θέματα μοριακής γενετικής.  Όπως ανέφερε ο Α. Τσαυτάρης, «ο Π. Μάδεσης εκανε εφαρμοσμένη έρευνα και αξιοποίησε τις γνώσεις του στο ερευνητικό κέντρο στη Θέρμη μαζί με την ομάδα του και αντιμετωπίζει, με μία μεθοδολογία που έχουν αναπτύξει, το πρόβλημα με την πιστοποίηση των προϊόντων μας, να μην μας τα κλέβουν.  Έτσι μπορούμε να αναγνωρίζουμε πραγματικά ένα προϊόν αν είναι φάβα Σαντορίνης φερειπείν, αλλά να ποσοτικοποιούμε με βάση το DNA τα συστατικά του προϊόντος.  Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη φέτα, για παράδειγμα, αν είναι πρόβεια ή κατσικίσια που πρέπει να μετρηθεί πόσο γάλα περιέχουν».
Στους βραβευθέντες ήταν και ο Αθανάσιο Γκέρτσης που αναπτύσσει την διαστημική τεχνολογία, που λέγεται «γεωργία ακριβείας».  Με αυτήν, την ώρα που περνά το τρακτέρ και σκορπάει το λίπασμα μετρά πόσο άζωτο π.χ. έχει το έδαφος τη στιγμή εκείνη και έτσι ξέρει πόσο χρειάζεται να ρίξει από τον δορυφόρο.
Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τον Γρηγόρη Αργυρίου, ο οποίος ηγείται μιας μεγάλης ομάδας παραγωγών στη βόρεια Ελλάδα, στη Δράμα. Τώρα βγάζουν και χυμούς, μαρμελάδες, κατεψυγμένο ρόδι και όλα αυτά εξάγονται.
Η κα Ντόρα Κατσικούδη, από την άλλη είναι εκπρόσωπος μιας άλλης μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στην Κομοτηνή από τον επιχειρηματία κ. Δ. Πολιτόπουλο και την ομάδα του, όπου μαζί με την μπύρα «ΒΕΡΓΙΝΑ», η ίδια επιχείρηση τώρα κάνει 5 τσάγια κατεψυγμένα, αρχίζοντας από το τσάι του βουνού, που έχει βάλει στο κουτάκι και την ονομασία «Του Βουνού».   Όπως τόνισε ο Υπουργός, το τσάι το μαζεύουν γυναίκες και η παραγωγή αυτή μπορεί να δεκαπλασιαστεί.
Οι παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με την προσπάθεια του Κωνσταντίνου Ζαχαράκη. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων «Εδώ είναι ένας στρατηγός που του αρέσει να καταπιάνεται με τη γεωργία, χωρίς όμως να σκάβει...  Έτσι λοιπόν, βρήκε έναν τρόπο να γίνει αστός αγρότης.  Δηλαδή βρήκε έναν αγρότη και του είπε να επενδύσουν μαζί, από 100 ζώα που είχε ο αγρότης του έδωσε λεφτά να πάρει επιπλέον ζώα.  Τα φροντίζει ο αγρότης, και σαν αντάλλαγμα παίρνει κάποια αρνιά το χρόνο και γάλα».
Στη συνέχεια ο υπουργός πέρασε στον Αθανάσιο Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο της Παναιγιαλείου Ενώσεως. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η Ένωση κατάφερε να μεταποιήσει τη σταφίδα με τέτοια τεχνολογία, ούτως ώστε το τελικό προϊόν να είναι τέλειο και έτσι να διασφαλίζουν όλη την εξαγωγή τους. Από την πλευρά του ο Α. Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι «είμαστε 100% εξαγωγική εταιρεία σε όλες τις χώρες του κόσμου.  Είναι το πρώτο προϊόν που έφερε συνάλλαγμα στη χώρα όταν ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος.  Εμείς συνεχίζουμε να εξάγουμε αυτό το προϊόν, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με νέα τεχνολογία με τέλεια ποιότητα και τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε τριπλασιάσει τις εξαγωγές μας».
Οι παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τον πρωτοποριακό, όπως χαρακτήρισε ο Υπουργός συνεταιρισμός της ΕΒΟΛ και τον πρόεδρο αυτού τον Νικήτα Πρίντζο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αθ. Τσαυτάρη, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ ήταν ο πρώτος που έβαλε καθαρό κατσικίσιο γάλα στην αγορά.  «Πιστεύει ότι το κατσικίσιο γάλα έχει ιδιαιτερότητες, πολύτιμα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το έβγαλε έτσι στην αγορά.  Ταυτόχρονα όμως έκανε συμβόλαια με τους ντόπιους ανθρώπους της φυτικής παραγωγής και εξασφάλισε ζωοτροφές.  Και τώρα έχει προχωρήσει με ένα νέο εργοστάσιο και στην παραγωγή γιαουρτιού από κατσικίσιο γάλα και στο γίδινο βιολογικό γάλα, σημείωσε ο Υπουργός.
Τελευταία ο υπουργός παρουσίασε τον Νίκο Καλαμποκά, εκπρόσωπο της οικογενειακής επιχείρησης «Eirini Plomariou Olive Oil» (ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου). Αναφερόμενος στο λάδι της επιχείρησης τόνισε ότι έχει πάρει άπειρα βραβεία, ενώ ο Νίκος Καλαμποκάς για να αρωματίσει το τελικό προϊόν καλλιεργεί στο έδαφος αρωματικά φυτά, έτσι ώστε οι πτητικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά να απορροφούνται σιγά σιγά για να έχουν ένα φυσικό άρωμα.
Με το τέλος των παρουσιάσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  εξέφρασε την έκπληξή του για την προσπάθειά τους αναφέροντας τα εξής:
Μου δώσατε μεγάλη χαρά, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη γη μας.  Πιστεύω σ’ αυτό που κάνετε εσείς - και το κάνετε και με επιστημονικό και με παραδοσιακό τρόπο - συνεχίζετε κάτι που η Ελλάδα απ’ αυτό έζησε.  Και γι’ αυτό πιστεύω στη δύναμη της γης.  Με καταπλήξατε μ’ αυτά που κάνατε.  Μακάρι να το γνώριζε όλη η Ελλάδα.  Θα ήσασταν το πιο φωτεινό και δυναμικό παράδειγμα γι’ αυτόν που λέγει «δεν γίνεται τίποτα».
Πολλά γίνονται και πολλά μπορούμε να κάνουμε.  Έπρεπε να έρθει η κρίση για να ξανασκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε;  Μακάρι να είναι η θετική πλευρά της κρίσης.  Αλλά εσείς ξεκινήσατε πριν από την κρίση και ξεπερνάτε τις δυσκολίες. 
Και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό: ότι αυτό που κάνετε είναι ελληνικό προϊόν.  Το βλέπει η ξένη αγορά και λέγει «για κοίταξε τι κάνει η Ελλάδα».  Είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Μέχρι τώρα είχαμε σκεπαστεί από προϊόντα άλλων χωρών, σαν εμείς να είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευθούμε την πατρίδα που έχει τόσες δυνατότητες, τόσα μυαλά αλλά και τόσες κλιματολογικές δυνατότητες.  Βέβαια υπάρχει ένας υπουργός που έχει την ίδια ευαισθησία που έχετε εσείς και που έχω και εγώ.
Θέλω να σας συγχαρώ και να σας πω ότι όταν μιλάω με ανθρώπους σαν και εσάς είμαι πολύ αισιόδοξος.  Όχι ότι θα  βγούμε από την κρίση μόνοι μας, αλλά ότι θα κάνουμε πράγματα που θα γυρίσουν και θα λένε: «Αυτοί είναι οι Έλληνες, αυτή είναι η Ελλάδα».  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Και θα πρέπει να κάνουμε και ένα βήμα παρακάτω και να σας επισκεφθούμε εκεί που δουλεύετε.
epirusepress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου