Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τέσσερις Δήμοι…25 υποψήφιοι… Το προεκλογικό παζλ στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου

HPEIROS DHMARXOI 14Πυρετώδεις είναι πλέον οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου. Με δυσκολίες, σε ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τους πάντες με επιφυλακτικότητα και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...
Κι αν μέχρι το 2010, ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές, τα φαβορί ήταν γνωστά, σήμερα μάλλον θα ρίσκαρε πολύ, όποιος θα έκανε τέτοια εκτίμηση.
Οι εκλογές αυτές γίνονται χωρίς τη δυναμική που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι κομματικοί μηχανισμοί και την αντίστοιχη επιρροή... Γίνεται με δεδομένες τις πολιτικές ανατροπές του 2012 και με την ιδιαιτερότητα που επιβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες...


Πρώτο μέλημα των υποψηφίων στους τέσσερις μεγάλους δήμους είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίων. Κι είναι αυτό ένας μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς από τη μία δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για συμμετοχή κι από την άλλη πρέπει να καλυφθεί ένας τεράστιος αριθμός υποψηφίων αλλά και η ποσόστωση των γυναικείων συμμετοχών.
Δήμος Ιωαννιτών
Στο Δήμο Ιωαννιτών, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ πολλών ψηφοδελτίων. Οκτώ τον αριθμό!
Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας, βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου. Ήδη ανακοίνωσε τους πρώτους είκοσι υποψηφίους, στο σύνολό τους νέα πρόσωπα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην ανακοίνωση των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται αρκετοί από τους νυν δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Για την παράταξη θεωρείται κομβικής σημασίας η εκδήλωση της Κυριακής, κατά την οποία θα μιλήσουν ο σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο υποψήφιος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Du Lac στις έντεκα και μισή το πρωί.
Την ίδια μέρα, με λίγες ώρες διαφορά και σε διαφορετικό χώρο, θα ανακοινώσει τους υποψηφίους του συνδυασμού του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας. Η εκδήλωση θα γίνει στις οκτώμισι το βράδυ στο ξενοδοχείο GRAND SERAI –ΞΕΝΙΑ.
Ο Νίκος Γκόντας, αυτή τη φορά, δεν μονοπωλεί το χώρο της κεντροδεξιάς, ωστόσο καταφέρνει να κρατά συμπαγές ένα μεγάλο κομμάτι. Είναι βέβαιο ότι στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, απομένει όμως να φανεί στην πράξη η δυναμική τους.
Ο Λάζαρος Νάτσης, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ήδη στην ανακοίνωση 53 υποψηφίων του συνδυασμού του. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται ορισμένοι που ήταν υποψήφιοι με την Ενότητα Πολιτών αλλά και άνθρωποι που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει σκληρό πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το δίλημμα «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» φαίνεται όμως ότι σιγά σιγά βάζει νερό στο κρασί του.
Ο Παντελής Κολόκας, ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του. Η συνεργασία του με τον Αλέκο Φαρμάκη λειτουργεί προσθετικά καθώς αποτελεί άνοιγμα και σε άλλους χώρους ενώ δίνει και δυναμική.
Το δικό της παρόν δίνει αυτή τη φορά η κίνηση του Άρη Μπατζώκα. Με πρόσωπα από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, ανακοίνωσε ήδη ορισμένους υποψηφίους ενώ έχει σχεδόν καθημερινή παρουσία με επισκέψεις και περιοδείες.
Ο Δημήτρης Τασιούλας, στηρίζεται από το ΚΚΕ. Έχει δημιουργήσει τον βασικό πυρήνα του ψηφοδελτίου του και με τη συνέπεια της Λαικής Συσπείρωσης δίνει την προεκλογική μάχη.
Το πάζλ στο Δήμο Ιωαννιτών συμπληρώνουν δύο ακόμη ψηφοδέλτια από το χώρο της αριστεράς. Είναι η ΔΡΑΣΥ με τον Στέφανο Σκοπούλη και η Αριστερή Παρέμβαση με τον Χρήστο Πατσούρα.
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Χθες το βράδυ, ο σημερινός δήμαρχος Άρτας προχώρησε στην ανακοίνωση μιας μεγάλης λίστας υποψηφίων. Η εκδήλωση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα και η παρουσία κόσμου ήταν αξιοπρόσεκτη.
Φαίνεται ότι ο Γιάννης Παπαλέξης συγκρατεί αρκετές δυνάμεις και θα δώσει τη μάχη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τους πρώτους υποψηφίους την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο. Τα περισσότερα πρόσωπα είναι νέα. Εάν έχει πετύχει την πολιτική διεύρυνση θα είναι ένα μεγάλο ατού για να τον οδηγήσει με αξιώσεις στο δεύτερο γύρο.
Σημαντικής αποδοχής, στο Δήμο Άρτας, φαίνεται ότι τυγχάνει η κίνηση του Παύλου Στασινού. Πρώην βουλευτής, κυρίως όμως καλός γιατρός και ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπολίτες του. Ο Παύλος Στασινός, με αναφορά στον κεντροαριστερό χώρο, αναμένεται να ανακοινώσει τους υποψηφίους του την ερχόμενη Παρασκευή. Αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει περισσότερους από εκατό, για το κεντρικό και τα τοπικά ψηφοδέλτια.
Η Λίτσα Κιτσαντά στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα 45 ονόματα του συνδυασμού της. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες και οι επισκέψεις.
Του ψηφοδελτίου της Λαικής Συσπείρωσης στο Δήμο Άρτας ηγείται ο Κώστας Παπαιωάννου.
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Υποτονική η προεκλογική δραστηριότητα στην Ηγουμενίτσα, αφού πέραν κάποιων αρχικών ανακοινώσεων - δηλώσεων προθέσεων υποψηφιοτήτων τίποτα άλλο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Φαίνεται ότι ακόμα οι έξι συνδυασμοί δεν έχουν συγκροτηθεί πλήρως και δεν είναι έτοιμοι για ανακοινώσεις.
Ο Γιάννης Λώλος, πρώην δήμαρχος Μαργαριτίου προερχόμενος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε μέχρι τώρα μία μικρή ομάδα υποψηφίων. Έκτοτε ουδέν...
Ο Θωμάς Παππάς, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρότι ετοιμάζονταν επί μήνες, δεν δείχνει ακόμη έτοιμος για τις εκλογές.
Ο Ανδρέας Νταής, έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι πρώτο και βασικό του μέλημα είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης την υποψηφιότητα του Δώρη Δήμα.
Για το Δήμο Ηγουμενίτσας έχει επίσης ανακοινωθεί ο σχηματισμός Δημοτικής Κίνησης από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ φαίνεται πως και στελέχη που πρόσκεινται στους ανεξάρτητους Έλληνες προσπαθούν να δημιουργήσουν Δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών.
Στο παρά πέντε στην κυριολεξία, μπήκε στην προεκλογική μάχη, μία νέα κίνηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Απαρτίζεται κυρίως από νέους και ηγείται η κ. Δήμητρα Γόγολου!
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο Δήμο Πρέβεζας, ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης, πριν ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα, έσπευσε να ανακοινώσει τη συνεργασία του, με τον προερχόμενο από τη μείζονα αντιπολίτευση Παύλο Σαραμπασίνα. Η κίνηση αυτή, στην οποία και οι δύο πόνταραν επικοινωνιακά, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην παράταξη Μπαίλη.
Η δυσαρέσκεια είναι έντονη μεταξύ των συνεργατών του ενώ κοινή εκτίμηση είναι ότι κόπηκε κάθε δυνατότητα διεύρυνσης προς τα αριστερά.
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση πλήρους ψηφοδελτίου είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας. Ήδη έχει καταφέρει να κάνει πράξη το άνοιγμα προς όλους τους πολιτικούς χώρους και να δημιουργήσει μία αισθητή δυναμική.
Τους πρώτους υποψηφίους του ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παππάς. Προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους που ανέκυψαν στο κεντροδεξιό χώρο. Μπορεί ο πόλεμος να είναι κυρίως εκ των έσω, όμως δεν φαίνεται να τον πτοεί και δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει μέχρι τέλους.
Ο Δημήτρης Βασιλείου που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν φαίνεται να σπαταλά όλες τις δυνάμεις του προκειμένου να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και να διατηρήσει τις ισορροπίες. Η προεκλογική δραστηριότητα είναι περιορισμένη και δεν φαίνεται να εισπράττει, παρά ελάχιστα, από την δυναμική που έχει το κόμμα του.
Τον προεκλογικό του αγώνα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο Γιώργος Νίτσας. Προς το παρόν πάντως δεν έχει ανακοινώσει κανέναν υποψήφιο του συνδυασμού του και δεν εμφανίζει τη δυναμική του 2010.
Το παζλ στην Πρέβεζα συμπληρώνεται με την υποψηφιότητα του γιατρού Γιάννη Νόβα, ο οποίος ηγείται της Λαικής Συσπείρωσης. Βασικός στόχος είναι να αυξήσει τα ποσοστά και να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
epirusepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου