Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Το δελτίο τύπου της ομάδας Ιωαννίνων κατά του ΟΑΕΕ

ΟΜΑΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Ιωάννινα 4/4/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατατέθηκε σήμερα από συμπολίτες και μέλη της ομάδα μας, η προαναγγελθείσα αίτηση προς τον ΟΑΕΕ (δια του τοπικού παραρτήματος Ιωαννίνων) με την οποία ζητείται κατ’ ουσίαν η αλλαγή πλεύσης του ΟΑΕΕ και η αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών ως «ασφαλισμένα μέλη» και όχι ως «εχθρούς» του. Το πλήρες κείμενο της αίτησης έχει ως εξής:

«Οι υπογράφοντες την παρούσα, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και μόνιμοι κάτοικοι Ιωαννίνων αλλά και 416 άλλοι συμπολίτες μας (οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται), έχουμε συμφωνήσει στα εξής τέσσερα βασικά σημεία εκ των οποίων (πλην του πρώτου) τα τρία σας αφορούν άμεσα:
  1. Κατάργηση του άρθρου 101 παρ. 4δ του Ν. 4172/2013, περί μη δυνατότητας αναστολής των εις βάρος μας επερχόμενων πλειστηριασμών. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και ως τέτοια πρέπει να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταργηθεί.
  2. Μείωση των πολύ υψηλών ασφαλιστικών μας εισφορών, τώρα που η οικονομική κρίση (για την οποία δεν ευθυνόμαστε) έχει επιφέρει δραματική μείωση του τζίρου μας (όσων έχουμε ακόμα ανοιχτές επιχειρήσεις). Και κυρίως τώρα που ο ΟΑΕΕ μας παρέχει ευτελέστατες υπηρεσίες Υγείας.
  3. Μείωση/Κατάργηση των υπέρογκων έντοκων προσαυξήσεων όταν καταβάλλονται καθυστερημένα οι εισφορές.
  4. Κατάργηση της συνέχισης της χρέωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στις περιπτώσεις όπου, λόγω μη καταβολής τους, ο ΟΑΕΕ παύει να παρέχει υπηρεσίες Υγείας (μη ανανέωση βιβλιαρίου υγείας). Δεν νοείται χρέωση ασφαλίστρου χωρίς παροχή ασφάλειας!
Επειδή μεταξύ ασφαλισμένων και του...
Οργανισμού τον οποίο εκπροσωπείτε (ΟΑΕΕ) υφίσταται αμφοτεροβαρής σχέση παροχής-αντιπαροχής και μάλιστα υποχρεωτικού τύπου, ήτοι ο ΟΑΕΕ έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών Υγείας και απονομής συντάξεων και εμείς την υποχρέωση καταβολής του αναλογούντος ασφαλίστρου.
Επειδή, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επέλθει απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών σε ότι αφορά τις εισπράξεις των επιχειρήσεών μας με αποτέλεσμα η συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι πλέον ζημιογόνα (σχετικά στοιχεία αναζητήστε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες Υγείας που μας παρέχετε έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά.
Επειδή η ίδια απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών μείωσε και σ’ εμάς ατομικά τον τζίρο των επιχειρήσεών μας (σχετικά στοιχεία μπορείτε ν’ αναζητήσετε από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., δυνάμει των Α.Φ.Μ. μας που έχετε στη διάθεσή σας) με αποτέλεσμα ν’ αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στη συμβατική μας υποχρέωση καταβολής του ασφαλίστρου.
Επειδή η ως άνω απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών, ουδόλως οφείλετε σε εμάς ατομικά, ούτε και στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αλλά πρωτίστως, κυρίως και αποκλειστικά στις αποφάσεις, λανθασμένες επιλογές και κρίσεις των κυβερνήσεων του Ελληνικού Κράτους, μέρος του οποίου αποτελείτε και εσείς, συνεπώς, κατά το μερίδιο που σας αναλογεί, ευθύνεστε εσείς.
Επειδή η καλή πιστή και τα συναλλακτικά ήθη αν μη τι άλλο, επιβάλλουν:
- Τη μείωση (τουλάχιστον κατά 50%) των ασφαλιστικών μας εισφορών δεδομένου ότι κατ’ αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί η ικανότητα μας απόδοσης των εισφορών, ειδικά σε σχέση και με τις υπηρεσίες Υγείας που μας παρέχετε.
- Την κατάργηση των εντόκων προσαυξήσεων στις καθυστερημένα καταβαλλόμενες εισφορές.
- Την κατάργηση της συνεχούς χρέωσης ασφαλίστρων, ανεξάρτητα με την εκ μέρους σας αντιπαροχή των υπηρεσιών Υγείας.

Ζητούμε συνεπώς:
α) τ’ ανωτέρω, τα οποία αφενός μεν επιβάλλονται ως ελάχιστο δείγμα καλής θελήσεως για την κατάσταση στην οποία μας έχετε περιαγάγει (εσείς ως Οργανισμός δια της ανάλογης συμμετοχής σας στην γενικότερη ευθύνη του Ελληνικού Κράτους) αφετέρου δε, εκτός από οικονομικά δικαιολογημένα, είναι και συνταγματικά επιβεβλημένα (άρθρο 22 παρ. 4 και άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος) ενώ άπτονται της απολύτου ευχέρειάς σας, ιδιαίτερα η μείωση των ασφαλίστρων (άρθρο 5 παρ. 2 του Καταστατικού του ΟΑΕΕ).
β) ν’ αναστείλετε οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο εις βάρος μας είτε αυτό αφορά την περιουσία μας είτε την ποινική μας δίωξη μέχρις ότου μας δώσετε τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών μας ανάλογα με τις (συρρικνωμένες) οικονομικές μας δυνατότητες. Ουδείς εξ ημών και όπως φανταζόμαστε εκ της μεγάλης πλειοψηφίας των οφειλετών στον ΟΑΕΕ είναι απατεώνας ή θέλει να αποφύγει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα, αφού πρώτα μας καταρρακώσατε οικονομικά, τώρα να μας ζητάτε επιπλέον και… «τα ρέστα», ήτοι να κατάσχετε τα σπίτια μας και να μας διαπομπεύετε στα ποινικά δικαστήρια σαν εγκληματίες.
Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, ανάλογα και με τις δικές σας ενέργειες.»

Μετά την κατάθεση της αιτήσεως ακολούθησε σύντομος αλλά χρήσιμος διάλογος με τον Προϊστάμενο του Τοπικού Παραρτήματος ΟΑΕΕ (Ιωαννίνων) στον οποίο εκτέθησαν και προφορικά τ’ ανωτέρω, ενώ παράλληλα μας δόθηκε η εντύπωση ότι θα διεκπεραιώσει το αίτημά μας, σύντομα, προς την κεντρική διοίκηση του Οργανισμού. Αναμένουμε την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου