Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πώς να μειώσετε τους δυσβάσταχτους φόρους που έρχονται με τα εκκαθαριστικά-φωτιά του 2014

Δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά φόρου που θα προκύψουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2014.
Τα εκκαθαριστικά «καίνε» ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.
«Εφιάλτης» θα είναι και για πολλούς φορολογουμένους με μικρά εισοδήματα που θα πρέπει να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εξαιτίας της φορολογικής «παγίδας» με τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση.
H φορολογική νομοθεσία, ωστόσο, δίνει το δικαίωμα στους φορολογουμένους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να περιορίσουν το ποσό.
Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητο κ.τ.λ. μπορεί να γίνει από όλους όσοι υπάγονται στα τεκμήρια. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει με πραγματικά περιστατικά ότι οι πραγματικές δαπάνες που έγιναν από την οικογένειά του είναι μικρότερες από...
αυτές που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια. Η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης μπορεί να γίνει και μετά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2014 και την ηλεκτρονική έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία του μαζί με το εκκαθαριστικό του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρμόδιος για να αξιολογήσει τα στοιχεία είναι ο έφορος, ο οποίος θα ελέγξει τα όσα ισχυρίζεται ο φορολογούμενος και θα μειώσει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Στην περίπτωση που ο έφορος εγκρίνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση της δήλωσης και θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να γίνει κυρίως από όσους:
• Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.
• Είναι φυλακισμένοι
• Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
• Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας
Μείωση των τεκμηρίων μπορεί να γίνει σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. Εξαιρούνται μόνιμοι αξιωματικοί και οπλίτες
• Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι αυτοί (οι συγγενείς τους) έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
• Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους
• Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερη βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Άνεργοι
Οι άνεργοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της εφορίας και να ζητήσουν μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κυρίως για τα έξοδα της κατοικίας και του αυτοκινήτου και φυσικά εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 9.500 ευρώ. Σημειώστε ότι για όσους τα τεκμαρτά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τις 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και στην οποία ισχύει το αφορολόγητο όριο. Για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που ισχύει στην κλίμακα και να μην πληρώσουν φόρο, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις των οποίων η αξία αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους.
Επομένως οι άνεργοι με μεγαλύτερα τεκμαρτά εισοδήματα, για να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει με την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό ή από άλλα ταμεία. Ο έφορος, αφού λάβει υπόψη τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο φορολογούμενος, μειώνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση τα τεκμήρια διαβίωσης.
epirusepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου