Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Θωμάς Μπέγκας: Έτσι θα δημιουργήσουμε τα Γιάννινα του 2020….

 Μένουν λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα για να πέσει η αυλαία κι αυτής της προεκλογικής περιόδου. Οι πολίτες άκουσαν, είδαν, παρακολούθησαν και την Κυριακή θα επιλέξουν δήμαρχο Ιωαννίνων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα, Κοινωνία Πολιτών» διεκδικεί για πρώτη φορά το αξίωμα του δημάρχου.
THOMAS MPEGKAS NEWΤο προηγούμενο διάστημα κατέθεσε το πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία και μαζί μια διαφορετική πρόταση. Μία πρόταση στην οποία κυριαρχούν οι λέξεις «συνεργασία», «συνέργεια» κι «ευθύνη».
Λίγο πριν πέσει η προεκλογική αυλαία της Κυριακής, μιλά στο Epiruspost.gr. Για τις εκλογές, για τα Γιάννινα, για την παράταξή του, για το μοντέλο διοίκησης κι ανάπτυξης της επόμενης πενταετίας. Χωρίς πολλά και περιττά λόγια...
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ....

- κ. Μπέγκα, η μάχη της πρώτης Κυριακής κρίθηκε. Είναι μπροστά μας η δεύτερη Κυριακή. Ποια είναι η διαφορά αυτών των εκλογών;
Την πρώτη Κυριακή οι συνδημότες μας επέλεξαν το νέο δημοτικό συμβούλιο. Την δεύτερη Κυριακή θα αναδείξουν τον δήμαρχο. Και θα είναι ο δήμαρχος της επόμενης πενταετίας. Τα πέντε χρόνια λοιπόν δεν είναι μόνο πολλά. Είναι και κρίσιμα.

- Οι πολίτες την Κυριακή θα κρίνουν μόνο πρόσωπα ή και πολιτικές;
Θα κρίνουν και πρόσωπα και πολιτικές. Θα συγκρίνουν. Κι έχουν μέτρο σύγκρισης. Θα συγκρίνουν το ανοιχτό δημαρχείο που βρήκαν με τη δική μας δημοτική αρχή, με τον Φίλιππα Φίλιο και το κλειστό δημαρχείο στα οχτώ χρόνια του Νίκου Γκόντα. Θα συγκρίνουν την αλήθεια με την οποία εμείς πορευθήκαμε προεκλογικά, με την άκρατη υποσχεσιολογία και το λαϊκισμό της παράταξης του κ. Γκόντα. Θα συγκρίνουν το νοικοκύρεμα με τον αλόγιστο δανεισμό. Τη δική μας συνέπεια με την αφερεγγυότητα.
Θα συγκρίνουν τη δική μας ομάδα, μια ομάδα με ορμή, με εμπειρία με γνώση, που συνδυάζει την αξιοπιστία, που εκφράζει το νέο, με μια ομάδα εξουθενωμένων πρωταγωνιστών του χθες.
MPEGAS 12 5 14- Άρα πρόκειται και για μία ιδεολογική σύγκρουση...
Είναι η αντιπαράθεση του παλιού με το νέο. Από τη μία είναι το παρελθόν. Είναι αυτά που άφησε ο κ. Γκόντας, ακολουθώντας μία πανομοιότυπη πολιτική μ' αυτή των κεντρικών κυβερνήσεων που οδήγησαν την Ελλάδα στα βράχια. Αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, πελατειακές σχέσεις, άκρατος δανεισμός.
Κι από την άλλη είναι το μέλλον. Το μέλλον που απαιτεί πολιτική αξιοπιστία, συνεργασίες, ευρείες συμμαχίες, νέες ιδέες, ανοιχτές πόρτες κι ανοιχτά μυαλά.
- Εν όψει των εκλογών της Κυριακής σε ποιους πολίτες απευθύνεστε;
Απευθύνομαι στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Σε όλους όσους θα ψηφίσουν, ανεξάρτητα με την επιλογή της πρώτης Κυριακής. Και ζητώ την εμπιστοσύνη τους, ώστε από την επόμενη μέρα, όλοι μαζί, να ξεκινήσουμε δουλειά.
- Μιλήσατε πολλές φορές για την ανάγκη των συνεργασιών...
Πιστεύω στη συνεργασία. Πιστεύω πως μόνο όταν συναντηθούν πολλές δυνάμεις, πολλοί άνθρωποι, όταν κατατεθούν πολλές προτάσεις, μόνο τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο. Μέτωπο που θα ανατρέψει κατεστημένες νοοτροπίες και θα διεκδικήσει τα επόμενα χρόνια για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.
MPEGKAS NHSI- Άρα μιλάμε για ένα διαφορετικό μοντέλο στο δήμο...
Δεν πιστεύω στο ρόλο του Δημάρχου παντογνώστη. Δεν πιστεύω σε ξεπερασμένα αρχηγοκεντρικά μοντέλα, ούτε σε λογικές ηγεμονισμού.
Θέλουμε ένα Δήμο πρωταγωνιστή, πρωτεργάτη και ταυτόχρονα ένα δήμο της συνεργασίας, εκφραστή της ενότητας, συντονιστή της προσπάθειας όλων μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
- Πως βλέπετε την επόμενη μέρα;
Η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου δύσκολη. Η τοπική αυτοδιοίκηση όπως άλλωστε και η κοινωνία μας, εξακολουθεί να «στραγγαλίζεται» από τις πολιτικές που επιβάλλει η εφαρμογή του μνημονίου.
Γι΄αυτό επιβάλλεται να μας βρει όλους μαζί. Κι όταν λέω όλους, το εννοώ. Τουλάχιστον με όλους όσους αγαπούν την πόλη, το δήμο μας και θέλουν να προσφέρουν θα βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι. Θα έχουν και ρόλο, θα έχουν και χώρο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
MPEGKAS PSH 27 4- Πολλοί ισχυρίζονται ότι η παράταξή σας, τα τριάμισι χρόνια, δεν αντέδρασε απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Ότι ουσιαστικά αποδέχθηκε τις πολιτικές αυτές...
Αυτό δεν ισχύει. Κανένας μας δεν αποδέχθηκαν στο ελάχιστο τις επιλογές αυτές. Είναι κατατεθειμένες δημόσια και οι θέσεις και οι απόψεις μας... Πως θα μπορούσαμε άλλωστε να συμφωνήσουμε με την αφαίμαξη πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού από το δημαρχείο; Πως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με πολιτικές που οδηγούν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο; Που οδηγούν χιλιάδες νέους στην ανεργία και την απόγνωση; .... Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αναζητήσουν μακριά και πέρα από μας.
- Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πολυφωνικό. Εκπροσωπούνται πολλές παρατάξεις. Πως το βλέπετε;
Εξαιρετικά θετικό. Η πολυφωνία όταν συνοδεύεται και από την κατάθεση προτάσεων μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Και για το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό όργανο της πόλης και για την τοπική κοινωνία.
- Τι είδους ανάπτυξη θέλετε για την πόλη;
Βιώσιμη ανάπτυξη. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Στους δημόσιους χώρους. Στον πολιτισμό της περιοχής. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των fast track και του μεγάλου κεφαλαίου. Είμαστε υπέρ του πρωτογενούς τομέα. Των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Υπέρ των μικρομεσαίων που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους.
- Τι θα θέλατε να πείτε στους πολίτες; Γιατί να σας ψηφίσουν;
Δεν είμαστε η παράταξη των υποσχέσεων. Είμαστε οι άνθρωποι των πράξεων. Έτσι θα πορευτούμε. Με συνέπεια. Με συνεργασία. Με ανοιχτές πόρτες. Όλοι μαζί. Με ένα κοινό στόχο. Να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του τόπου μας. Να δουλέψουμε για τα Γιάννενα του 2020. Να δημιουργήσουμε τα Γιάννενα του 2020.

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου