Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μία εικόνα από το πετρέλαιο στη Δραγοψά.. Μετά από 70 χρόνια ήρθε η ώρα της πραγματικής έρευνας!


DRAGOPSAΕίναι μία πολύ πρόσφατη φωτογραφία από την περιοχή της Δραγοψάς. Μία εικόνα, απ' ό, τι κρύβει το υπέδαφος των Ιωαννίνων.
Μία εικόνα από διαφυγή πετρελαίου, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στα Γιάννενα.
Την συγκεκριμένη εικόνα είχε συμπεριλάβει στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας η οποία έγινε στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα.

«Όποιος έχει περπατήσει στα βουνά των Ιωαννίνων θα έχει δει ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή με διαφυγές οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα, πολλαπλοί στόχοι τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει, σε ένα πολύ δύσκολο γεωλογικό καθεστώς όμως», ανέφερε ο κ. Ρήγας.
Η προς έρευνα περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται στα τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα.
Τα σεισμικά δεδομένα που υπάρχουν από παλιότερες έρευνες είναι χαμηλής ποιότητας. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν πλέον να αποδώσουν πολύ καλύτερα.
Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν από το...
1940. Οι Ιταλοί πρώτοι προχώρησαν σε ρηχές γεωτρήσεις που έφτασαν μέχρι το βάθος των τριακοσίων μέτρων, χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 1960, με την χαρτογράφηση της περιοχής και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.
Το 1979-1980 έκανε έρευνες η ΔΕΠ- ΕΚΥ. Προχώρησε σε οκτώ γεωτρήσεις και υπήρξαν διαφυγές υδρογονανθράκων.
Η τελευταία εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο ήταν η Enterprise η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι τη Δήμητρα 1. Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas έκανε γνωστό ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες θα είναι η επανεξέταση του στόχου στο Καλπάκι, ώστε να φανεί τι πραγματικά υπάρχει σε βάθος άνω των τεσσάρων χιλιάδων μέτρων.
Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο η περιοχή: Βλέποντας γύρω μας βόρεια από τα σύνορά μας στην Αλβανία υπάρχει ένα κοίτασμα το Patos Maritza, το οποίο έχει 5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε μία νέα ανακάλυψη 200 εκατομμυρίων βαρελιών κι όπως ξέρουμε όλοι η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα. Επομένως αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλά ανάλογα και πολλά κοιτάσματα τα οποία είναι σε παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά ψάχνουμε να βρούμε και στη Δυτική Ελλάδα κι αυτό που διαμορφώνεται είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που θα συμβεί. Πιστεύουμε. στα Γιάννενα ή τον Πατραϊκό και το Κατάκολο: είναι η ευρύτερη Ανατολική Αδριατική που ανοίγει.
Αύριο καταθέτουμε προσφορές και στο Μαυροβούνι, το Νοέμβριο η Κροατία έχει γύρο παραχωρήσεων, επομένως όλη αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πολύ σοβαρού ενδιαφέροντος και να αλλάξει και γεωπολιτικά την ιστορία, όπως συνέβη με το Ισραήλ και την Κύπρο μετά τις γεωτρήσεις που έγιναν εκεί.
«Μας ρωτάνε πολύ συχνά «τι θα βρείτε, πόσο πετρέλαιο, πόσο φυσικό αέριο»; Οι δικές μας εκτιμήσεις από τους στόχους που έχουμε εντοπίσει -ξαναλέω από τα σεισμικά που είναι διαθέσιμα σήμερα - μας δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα γίνει σε αυτές τις περιοχές οι οποίες είναι δύσβατες, περιβαλλοντικά ευαίσθητες και με πολλές δυσκολίες για να μπορέσουμε να κάνουμε σεισμικά και γεωτρήσεις» ανέφερε ο κ. Ρήγας.
Το επενδυτικό μας πρόγραμμα της εταιρείας θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις και ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων: νέα σεισμικά, γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση, ένα σύνολο επενδύσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες εφόσον είναι επιτυχείς, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανότατα και τα 500 εκατομμύρια.

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου