Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Στην τελική ευθεία…. Έντεκα κρίσιμες αναμετρήσεις την Κυριακή σε αντίστοιχους δήμους της Ηπείρου

DEKLOGES 23 5Κρίσιμης και μείζονος σημασίας είναι η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής, τόσο για την επιλογή δημάρχων όσο κι εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κρίσιμες και εξαιρετικά σημαντικές είναι οι επαναληπτικές εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς από αυτές θα αναδειχθούν τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι της επόμενης πενταετίας.
Επαναληπτικές εκλογές γίνονται στους έντεκα από τους δεκαοκτώ δήμους της Ηπείρου, μεταξύ αυτών και στις τέσσερις πρωτεύουσες, όπου έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν οι αναμετρήσεις στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου. Στο Δήμο Ιωαννιτών ο Θωμάς Μπέγκας θα έχει απέναντί του το Νίκο Γκόντα.
Ο Νίκος Γκόντας πήρε προβάδισμα μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας, όμως έμεινε...


πολύ μακριά από τα ποσοστά του 2010, πράγμα που δεν είναι πολύ συνηθισμένο για παρατάξεις που δεν ασκούν εξουσία.
Ο Θωμάς Μπέγκας ήταν το νέο πρόσωπο στην τοπική πολιτική σκηνή και φάνηκε τελικά ότι οι πολίτες επιλέγουν την ανανέωση.
Και οι δύο απευθύνονται πλέον στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Με την διαφορά ότι το στρατηγικό πλεονέκτημα είναι υπέρ του Θωμά Μπέγκα... Κι αυτό γιατί βρίσκεται πιο κοντά στο χώρο της αριστεράς και των ανεξάρτητων κινήσεων για να αντλήσει ψήφους.
Στο Δήμο Ηγουμενίτσας η δεύτερη Κυριακή βρίσκει αντιπάλους τον Γιάννη Λώλο και τον Θωμά Παππά.
Ο Γιάννης Λώλος προηγούνταν του δεύτερου δεκαέξι ολόκληρες μονάδες ενώ είναι σημαντικό ότι από τις παρατάξεις που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, υπάρχει σημαντική δεξαμενή για να αντλήσει ψήφους.
Το ίδιο ισχύει και για τον Θωμά Παππά, με την διαφορά όμως το 22,4% που συγκέντρωσε το πρώτο γύρο λειτουργεί σε βάρος του.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Δήμο Πρέβεζας καθώς τον πρώτο Χρήστο Μπαίλη, από τον δεύτερο Τάκη Παππά, χώρισαν είκοσι ολόκληρες μονάδες. Στο 37% έφτασε ο Χρήστος Μπαίλης, μόλις με 17% προκρίθηκε ο Τάκης Παππάς.
Ο Χρήστος Μπαίλης έχει μεγάλη δεξαμενή για να αντλήσει ψήφους ενώ ο Δημήτρης Παππάς δύσκολα θα μπορέσει να κάνει ανοίγματα προς τα αριστερά.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γίνεται η αναμέτρηση στο Δήμο Άρτας. Ο Χρήστος Τσιρογιάννης από το χώρο της κεντροδεξιάς θα συναντήσει απέναντί του τον ανεξάρτητο Παύλο Στασινό. Και είναι η μοναδική ανεξάρτητη κίνηση σε όλη την Ήπειρο που κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο.
Ο Παύλος Στασινός πορεύτηκε με έναν διαφορετικό τρόπο. Απέφυγε κάθε επικοινωνιακό σόου, ήταν μακριά από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ακολούθησε το ρεύμα της εποχής, αλλά επέλεξε την προσωπική επικοινωνία, την προβολή θέσεων και προτάσεων.
Πέραν αυτών απευθύνεται με μεγαλύτερη άνεση και πειθώ στο χώρο της κεντροαριστεράς όπου εκεί βρίσκεται η μεγάλη δεξαμενή ψήφων.
Οι μικρότεροι δήμοι
Στο Νομό Ιωαννίνων οι εκλογές επαναλαμβάνονται στο Δήμο Δωδώνης. Αντίπαλοι θα βρεθούν ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης και με τον πρώην δήμαρχο Λάκκας Σουλίου Χρήστο Ντακαλέτση. Τα ποσοστά και των δύο την πρώτη Κυριακή ήταν εξαιρετικά υψηλά. Το αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή των ψηφοφόρων ή η αποχή που θα καταγραφεί.
Στο Δήμο Ζαγορίου, μονομαχούν ο σημερινός δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου με τον πρώην δήμαρχο Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.
Στον πρώτο γύρο τους χώριζαν έξι ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει στην περίπτωση αυτή, ο τρίτος συνδυασμός, του Λεωνίδα Τσουμάνη που έφτασε που έχασε για λίγες ψήφους την είσοδο στο δεύτερο γύρο.
Στο Δήμο Ζίτσας, θα βρεθούν απέναντι ο Βασίλης Γαρδίκος με τον Μιχάλη Πλιάκο. Η διαφορά τους την πρώτη Κυριακή δεν ήταν μεγάλη και οποιαδήποτε πρόβλεψη για το δήμο Ζίτσας, με δεδομένες και τις σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί είναι παρακινδυνευμένη.
Στο Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου εκτινάχθηκε την πρώτη Κυριακή σχεδόν στο 48% ενώ η Ελένη Παπαμιχαήλ με την οποία θα δώσει τη μάχη της Κυριακής έμεινε στο 21,6%. Το αποτέλεσμα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί και μάλλον ο Ανδρέας Παπασπύρου έχει εύκολη δουλειά μπροστά του.
Στο Δήμο Μετσόβου ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος θα δώσει τη μάχη με τον Κώστα Τζαφέα, τον οποίο κέρδισε το 2010. Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Τσομπίκος προηγήθηκε με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αριθμός που του δίνει προβάδισμα και πλεονέκτημα.
Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2010, όπου βρέθηκαν αντίπαλοι ο Χρήστος Χασιάκος με τον Μαρίνο Γαρνέλη. Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή με τον δεύτερο να έχει το πλεονέκτημα.
Τέλος στο Δήμο Ζηρού, ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, άγγιξε την εκλογή από την πρώτη Κυριακή καθώς έφτασε σχεδόν στο 48% αφήνοντας τον δεύτερο Νίκο Καλαντζή δέκα μονάδες πίσω.
Όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει και πάλι να κερδίσει τις εκλογές και να διοικήσει το δήμο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι επόμενες, λίγες ημέρες, που μας χωρίζουν από την κάλπη, όλοι θα εντείνουν τον αγώνα και την προσπάθειά τους για την εκλογή. Και σε αυτή την αναμέτρηση είναι καθοριστική και η προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου.

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου