Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πρόταση Ρώσων στους συνεταιριστές για το 24% της Δωδώνη

Ένα βήμα πιο κοντά από το να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο της Δωδώνη βρίσκονται οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της εταιρείας «SI Capital Partners», που κατέχει, σήμερα, το πλειοψηφικό πακέτο της εμβληματικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου, μετά την πρόταση που έριξαν και επίσημα στο τραπέζι, για να αγοράσουν από το ΓΑΣ Ιωαννίνων το ποσοστό του.
Αυτό που επί μήνες περνούσε από τα χείλη της κοινωνίας της Ηπείρου με τη μορφή φήμης, έγινε και πράξη στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Δωδώνη, στις 19 Ιουνίου, όταν εκπρόσωποι της μεγαλομετόχου SI γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους, στα τρία μέλη του ΓΑΣ Ιωαννίνων που μετείχαν στη διαδικασία, για να αποκτήσουν το περίπου 24% που ελέγχουν οι Ενώσεις.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως η σχετική πρόταση συνοδεύτηκε και με οικονομική προσφορά η οποία γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Σάββατο οπότε έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση του ΓΑΣ Ιωαννίνων, στην οποία η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της ενώπιον των μελών της.
Οι φήμες, πάντως, λένε για ένα τίμημα κατά περίπου 20% χαμηλότερο από ό,τι πλήρωσαν οι Ρώσοι για να αγοράσουν το 67,3% της Δωδώνη, από την υπό εκκαθάριση ATEbank. Αν αυτό αποδειχθεί και στην πράξη, σημαίνει πως τα χρήματα που θέλουν να προσφέρουν θα είναι κάτι μεταξύ 5,5 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ, έναντι σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική απαίτηση (με βάση το προηγούμενο του τιμήματος για το πλειοψηφικό πακέτο) των Ενώσεων, οι οποίες εκπροσωπούνται πλέον κάτω από την «ομπρέλα» του ΓΑΣ Ιωαννίνων.
«Πάνε, μάλλον, να καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανώς βάζοντας λίγο νερό στο κρασί της η κάθε πλευρά», εκτίμησε πηγή του Agronews που γνωρίζει λεπτομέρειες του παρασκηνίου των συζητήσεων, θυμίζοντας πως το -20% σε σχέση με την τιμή ανά μετοχή που πληρώθηκε στην ΑΤΕ, είναι ένα από τα σενάρια που φέρεται να έχει προτείνει και ο σύμβουλος που είχε προσλάβει ο ΓΑΣ Ιωαννίνων, για να κάνει μια αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου της (σ. σ. το περίπου 24% της Δωδώνη) και να προτείνει τη βέλτιστη αξιοποίησή του. Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την άποψη περί συμφωνίας προ των πυλών, είναι και αυτό του κινδύνου να απαξιωθεί το ποσοστό των Ενώσεων σε περίπτωση που η SI αποφασίσει, όπως έχει αφήσει να διαφανεί, να κάνει αύξηση κεφαλαίου στη Δωδώνη. Και αυτό γιατί ο ΓΑΣ Ιωαννίνων έχει δεδηλωμένη αδυναμία να παρακολουθήσει μια τέτοια διαδικασία, που θα σημάνει ότι θα πρέπει να βάλει ρευστό, που δεν διαθέτει, στην αύξηση, για να διατηρήσει το μερίδιό του, οπότε αναγκαστικά το τελευταίο θα μειωθεί.  Το θέμα που προβληματίζει, ωστόσο, έχει να κάνει με το κατά πόσο η SI, αν επέλθει συμφωνία, έχει δυνατότητα να καταθέσει το όποιο τίμημα συμφωνηθεί σε ρευστό.
Όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, θα ξεκαθαρίσουν λίγο έως πολύ το ερχόμενο Σάββατο στη γενική συνέλευση των συνεταιριστών. Όσο για το τι είναι εκείνο που σπρώχνει τους Ρώσους να αποκτήσουν το συνολικό έλεγχο της εταιρείας, η τοπική κοινωνία της Ηπείρου μιλά για προετοιμασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας σε άλλον ενδιαφερόμενο, αν και οι νυν μέτοχοι το διαψεύδουν με κάθε ευκαιρία.
epirusepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου