Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Καυστικός Φ. Φίλιος για την παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ


Με αιχμηρούς τόνους, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, καυτηρίασε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα της παραλιμνίου και των Αμπελοκήπων.
Πρόκειται για εκτάσεις τις οποίες ο δήμος έχει διεκδικήσει να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του προκειμένου να αξιοποιηθούν. Μάλιστα για την παραλίμνια περιοχή, περίπου 25 στρέμματα, έχει εκπονηθεί κατά το παρελθόν μελέτη, προκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο αθλοπαιδιών, ως η φυσική συνέχεια των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων της Λιμνοπούλας και του ΚΕΚΩΠ.
«Ο κ. Αβραμόπουλος, ως υπουργός Υγείας τότε, πολλές φορές το δώρισε αλλά ποτέ δεν το υπέγραψε», ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο ακίνητο ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η έκταση αυτή είναι αδύνατο να δομηθεί καθώς εμπίπτει στην ζώνη των τριακοσίων μέτρων από τη λίμνη και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναίτια καθυστερεί πέραν του ενός έτους.
«Το ελληνικό δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του ένα πλήθος ακινήτων τα οποία ποτέ δεν αξιοποίησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, το οποίο καταρρέει, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει το διοικητικό κέντρο των Ιωαννίνων.
Άλλο παράδειγμα είναι το Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας το οποίο κατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και μένει κλειστό. Το έχουμε ζητήσει όλοι. Και εμείς και...
η Περιφέρεια για να στεγάσουμε υπηρεσίες. Αλλά προτιμούν να πουλάνε οικόπεδα για ένα κομμάτι ψωμί», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.
Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι το κεντρικό κράτος δεν συζητά με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς εξακολουθεί να την θέλει υποτιμημένη. Αποτέλεσμα είναι να μην επιλύονται προβλήματα και να δυσχεραίνει όλο και περισσότερο η κατάσταση.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Ο Δήμαρχος, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, υπογράμμισε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί πιστοποίηση για το σύνολο των παιδικών χαρών.
Στο Δήμο λειτουργούν σήμερα 104 παιδικές χαρές. Από αυτές, πιστοποιημένες είναι μόνο οι πέντε. Για να πιστοποιηθεί το σύνολο, απαιτείται κονδύλι της τάξης των επτά εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν υπάρχει.
«Είναι άλλη μια οριζόντια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία δεν οδηγεί σε εφαρμόσιμες λύσεις. Κι αυτό γιατί δεν συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους», τόνισε ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι από το Δήμο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά στην κυκλοφορία και τη χρήση των πεζοδρόμων. Στο πλαίσιο αυτής, θα προβλέπεται η τροφοδοσία των καταστημάτων, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, η εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων.
«Πεζοδρομείται πλέον μεγάλο κομμάτι της πόλης, από την κεντρική πλατεία μέχρι την παραλίμνιο και αυτό απαιτεί διαφορετική νοοτροπία από όλους» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι εξετάζεται το περιθώριο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική αστυνομία, στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία σειρά ζητημάτων όπως είναι η ελεγχόμενη στάθμευση.
Τέλος ο Δήμαρχος, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, συνεχάρη του Γιαννιώτες ολυμπιονίκες της κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα για τη νέα επιτυχία τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
epirusepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου