Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σε έξι μηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος σε αγροτεμάχια και ακίνητα

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις ενώ υπάρχει και η επιλογή εφάπαξ καταβολής με έκπτωση 1,5%.Από τον ερχόμενο μήνα ξεκινάει η καταβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που, για πρώτη φορά φέτος, συμπεριλαμβάνει και αγροτεμάχια, καλλιεργούμενα ή μη. Η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις ενώ υπάρχει και η επιλογή εφάπαξ καταβολής με έκπτωση 1,5%.
Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει με βάση τις δηλώσεις του E9 οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή 30 Μαΐου.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση Ε9, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του τυχόν συμπληρωματικού φόρου θα γίνουν στις 18 Ιουνίου ενώ τα ειδοποιητήρια για τα εκκαθαριστικά (σ.σ. δε θα γίνει φέτος ταχυδρομική αποστολή τους) θα σταλούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ηλεκτρονικά στο email των φορολογουμένων
Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις ενώ υπάρχει και η επιλογή εφάπαξ καταβολής με έκπτωση 1,5%.
Υπενθυμίζεται ότι για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια ο φόρος ξεκινάει από τα 2 ευρώ το στρέμμα και από τα 2,2 ευρώ το στρέμμα στην περίπτωση που αρδεύονται.
Για όσα αγροτεμάχια είναι ακαλλιέργητα καθώς στην περίπτωση αυτή ο βασικός φόρος θα ξεκινά από το  1 ευρώ ανά στρέμμα. 
Εάν πρόκειται για βοσκότοπο, ο φόρος μειώνεται στο μισό αφού εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης 0,5.
Σε ό,τι αφορά τα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.
Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου