Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες για την ΠΕΔ Ηπείρου, αύριο στις 4:00 μμ οι εκλογές - Όλα τα σενάρια...

Συμμετέχουν  3 παρατάξεις και μία μεμονωμένη υποψηφιότητα.Μετρημένα τα «κουκιά» - ερμητικά κλειστά ψηφοδέλτια για το …φόβο διαρροών!!!

Κατατέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που θα γίνουν αύριο Παρασκευή στις 4:00 μμ για την ανάδειξη του 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου εκ του Νόμου μετέχουν 12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι. Τα «κρυφά χαρακτηριστικά» που αναδεικνύονται από την προσεκτική ανάγνωση των υποψηφιοτήτων είναι αρκετά. Ψηφοδέλτιο κατέβασαν 3 παρατάξεις η λεγόμενη «κεντροδεξιά», η  παράταξη του ΠΑΣΟΚ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη υπάρχει και μεμονωμένη υποψηφιότητα από το ΚΚΕ. Κατ΄ αρχήν αν η μεμονωμένη υποψηφιότητα του ΚΚΕ δεν λάβει δύο περισσότερους ψήφους από τους 4 εκλέκτορες που έχει, δηλαδή 6 ψήφους, δεν εκλέγεται και έτσι στο νέο Δ.Σ. θα αντιπροσωπεύονται μόνο οι 3 παρατάξεις.

Οι 3 παρατάξεις
Η μία παράταξη, η λεγόμενη «κεντροδεξιά» κατεβάζει 8 δημάρχους και 4 δημοτικούς συμβούλους. Και οι 8 δήμαρχοι θα εκλεγούν και αυτοί είναι ο επικεφαλής δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και οι δήμαρχοι Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Πάργας Αντώνης Νάστας, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Ζηρού Νίκος Καλαντζής, Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και Ζίτσας Μιχαήλ Πλιάκος. Από τους 4 δημοτικούς συμβούλους που κατεβαίνουν, όπως όλα δείχνουν ο ένας «προορίζεται» για αναπληρωματικός και οι 3 φέρονται εκλόγιμοι εκτός βέβαια απροόπτου. Από τους 3 εκλόγιμους οι 2 είναι από την
παράταξη του Νίκου Γκόντα και συγκεκριμένα οι(;) κ. Βλέτσας και Γκίκας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και 4 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (οι δήμαρχοι μετέχουν εξ οφίτσιο) για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπου η παράταξη θα εκλέξει 3 δημοτικούς συμβούλους, από τους οποίους οι 2 εκλόγιμοι είναι πάλι από την παράταξη του Νίκου Γκόντα και συγκεκριμένα οι(;) κ. Εμμανουηλίδης και Κοσμάς. Η δεύτερη παράταξη, με δημάρχους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατεβάζει 4 δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους και κατέρχεται χωρίς επικεφαλής. Και οι 4 δήμαρχοι θα εκλεγούν και αυτοί είναι ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας και οι δήμαρχοι Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη. Από τους 8 δημοτικούς συμβούλους που κατεβαίνουν θα δοθεί μάχη για 4 θέσεις. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και 4 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (οι δήμαρχοι μετέχουν εξ οφίτσιο) για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπου η παράταξη θα εκλέξει εκτός απροόπτου 2 δημοτικούς συμβούλους.Η τρίτη παράταξη είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και κατεβάζει 11 δημοτικούς συμβούλους, από τους οποίους θα εκλέξει 2 για το Δ.Σ. της ΠΕΔ και έναν για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Κλειδωμένα…
Το χαρακτηριστικό των 2 μεγαλύτερων παρατάξεων είναι το κυριολεκτικά ερμητικό κλείσιμο των ψηφοδελτίων τους. Η «κεντροδεξιά» παράταξη κατεβάζει ακριβώς 8 δημάρχους, όσους δηλαδή εκλέγει και 4 δημοτικούς συμβούλους προσδοκώντας να εκλέξει τους 3 και να έχει και έναν αναπληρωματικό. Αντίστοιχα η «κεντροαριστερά» παράταξη κατεβάζει ακριβώς 4 δημάρχους, όσους δηλαδή εκλέγει και 8 δημοτικούς συμβούλους προσδοκώντας να εκλέξει τους 4 ή τους 5 στην ακραία περίπτωση.

Τα …κουκιά
Όλοι οι εκλέκτορες, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ανέρχονται σε 125 και το εκλογικό μέτρο είναι 6. Το Δ.Σ. είναι 21μελές και για την αυτοδυναμία απαιτούνται 11 μέλη. Δυνατότητες αυτοδυναμίας έχει μόνο η «κεντροδεξιά» παράταξη και το κρίσιμο «κλειδί» για την αυτοδυναμία είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει 62 ψήφους. Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες η «κεντροδεξιά» αναμένεται να λάβει από 61-64 ψήφους με πιθανότερους τους 63, η «κεντροαριστερά» εκτιμάται στους 46-48 ψήφους με πιθανότερους τους 47, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει 11 ψήφους καθώς και 4 ψήφους η μεμονωμένη υποψηφιότητα του ΚΚΕ. Με βάση όλα αυτά είναι βέβαιες οι 10 έδρες για την «κεντροδεξιά» παράταξη, οι 8 έδρες για την «κεντροαριστερά» παράταξη και 2 έδρες για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως παίζεται μόνο 1 έδρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις. Σίγουρο είναι ότι αν η «κεντροδεξιά» παράταξη μείνει στους 60 ή και λιγότερους ψήφους χάνει την αυτοδυναμία, ενώ με 61 ψήφους ίσως τη λύση να δώσει η κληρωτίδα! Σιγουριά ο κ. Γιάννης Λώλος θα πρέπει να αισθάνεται μόνο με 62 και άνω ψήφους. Και όπως εκτιμάται το αποτέλεσμα θα δείξει αν η κ. Ευταξά και ο κ. Καχριμάνης «κατάφεραν» να πείσουν κάποιους εκλέκτορες που λείπουν… Αδιαμφισβήτητο παραμένει το ο κ. Νικ. Γκόντας «πέρασε το δικό του» παρά τις αντίθετες προσπάθειες που ακούστηκε ότι κατέβαλλε ο κ. Καχριμάνης, αφού θα έχει τους 2 δημοτικούς συμβούλους από τους 3 στο Δ.Σ. της ΠΕΔ και τους 2 αντιπροσώπους από τους 3 για την Αθήνα.

Ο πρόεδρος
Τον πρόεδρο θα εκλέξουν τα 21 μέλη που θα μετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Αυτονόητο είναι ότι αν η «κεντροδεξιά» παράταξη έχει αυτοδυναμία νέος πρόεδρος της ΠΕΔ θα είναι ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος. Σε κάθε άλλη περίπτωση ή θα συμφωνηθεί 3παραταξιακό προεδρείο ή ο Θωμάς Μπέγκας θα επιδιώξει να λάβει την ψήφο των 2 του ΣΥΡΙΖΑ.
epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου