Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ από τον Σπύρο Πάικας



Σπύρος Α. Πάικας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ιωαννίνων
Με την παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»
Ιωάννινα 7-10-2014
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Δυστυχώς η κυβέρνηση για ακόμη μία χρονιά αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς δημιουργεί ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή και έχει ως μόνιμα θύματα τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι και φέτος στα Γιάννενα είναι υποχρεωμένοι να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν από το... κρύο, στο οποίο τους έχει κατατάξει η διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!
Η συγκυβέρνηση ζει στον κόσμο της ψήφου εμπιστοσύνης (όχι του λαού βέβαια) και μόνο επικοινωνιακά (ως συνήθως) αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα. Διότι παρόλες τις βαρύγδουπες εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Δ.Ε.Θ. για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 0,23 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ πέρυσι, η τελική τιμή του πετρελαίου, με τα σημερινά δεδομένα, διαμορφώνεται τελικά στα 1,13 ευρώ το λίτρο και ουδείς γνωρίζει αν η τιμή αυτή μεταβληθεί (προς τα πάνω συνήθως) μέχρι την επίσημη ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου (15 Οκτωβρίου), καθώς κάθε μέρα αλλάζει, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.
Το πετρέλαιο βέβαια θα είναι φθηνότερο για όσους δικαιούνται το επίδομα των 0,35 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και για την αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων. Σαφέστατα όμως η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών παρά τη μείωση του πετρελαίου στα 1,13 ευρώ το λίτρο, θα δυσκολευτούν και φέτος να αγοράσουν το καύσιμο και προς αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, εκτός βέβαια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ο οποίος εξακολουθεί να βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης…..
Σε ότι αφορά την επιδοτούμενη κατανάλωση για ακόμη μία χρονιά ο νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στη Β’ ΖΩΝΗ όπου η επιδότηση ανέρχεται στα 15 λίτρα ανά τ.μ., μαζί με τα παράλια της Χαλκιδικής και το νομό Λάρισας, όταν τα Γρεβενά, η Κοζάνη και η Καστοριά υπάγονται στην Α’ ΖΩΝΗ στην οποία η επιδότηση ανέρχεται στα 25 λίτρα ανά τ.μ!
Συντελείται λοιπόν μια κατάφωρη αδικία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, για την οποία κάθε χρόνο εισπράττουμε μόνο λόγια και υποσχέσεις από τους κυβερνώντες.
Και το περίεργο είναι ότι μόλις μία (1) εβδομάδα πριν την επίσημη ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) από τον κατά τα άλλα λαλίστατο Περιφερειάρχη Ηπείρου…… ΣΙΩΠΗ και πάλι ΣΙΩΠΗ για το συγκεκριμένο θέμα. Το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αυτού του τόπου για την αμίλητη αυτή στάση του Περιφερειάρχη είναι ότι μάλλον ο κ. Καχριμάνης πείστηκε από τις γαλάζιες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. και εκτιμά ότι τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του τόπου μας θα προμηθευτούν φέτος φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης.
ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ όμως αυτή του κ. Καχριμάνη. Και αρκεί για τη διαπίστωσή της μια απλή συζήτηση με την κοινωνία μας που και φέτος βάλλεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από την εφαρμογή αυτού του εξοντωτικού και αντιαναπτυξιακού για την περιοχή μας μέτρου.
Άμεσα πρέπει να ενεργήσουμε, να σηκώσουμε πολιτικά ψηλά το θέμα και μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσουμε την άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας.
Περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν περισσότεροι συνάνθρωποί μας, να ανακάμψουν οι επαγγελματίες μας και
Ένταξη του νομού Ιωαννίνων στην Α’ ΖΩΝΗ επιδοτούμενης κατανάλωσης που σημαίνει 25 λίτρα ανά τ.μ. από 15 λίτρα που ισχύει σήμερα.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση κάποιοι εκ ων υστέρων θα το παίζουν προστάτες των αδυνάτων κάνοντας εκκλήσεις για την πολιτική "αιθαλομίχλη" στην οποία βρίσκονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου