Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Διασώθηκε με τη…χάρη του ΕΣΠΑ ο Άγιος Δημήτριος Κληματιάς!

Στην κυριολεξία… θαύματα μπορεί να κάνουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ όσον αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας που διαφορετικά θα χάνονταν, αρκεί φυσικά να υπάρχει βούληση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς!Έμπρακτο παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Κληματιάς, ένα μνημείο ηλικίας σχεδόν 500 ετών, η οποία αποκαταστάθηκε στο σύνολό της και το ερχόμενο Σάββατο (7:30 π.μ.) θα τελεστεί σ’ αυτήν λειτουργία μετά από καιρό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου και παρουσία του Γιαννιώτη Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Με κονδύλια ΕΣΠΑ
Ο ναός επαναλειτουργεί μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Αρχαιολογικό Πάρκο Μεταβυζαντινών Μνημείων Κληματιάς», με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τις εργασίες συντήρησης του
μνημείου είχε ομάδα αρχαιολόγων, μηχανικών, συντηρητών και εργατοτεχνιτών υπό την επίβλεψη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σημαντικό μνημείο
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού της Κληματιάς. Εγχάρακτη επιγραφή στο εξωτερικό του ναού φέρει τη χρονολογία ανέγερσής της που είναι το 1558. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της 8ης Εφορείας, η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του μνημείου αντανακλούν την οικονομική άνθιση της Κληματιάς κατά την συγκεκριμένη εποχή. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου σταυρεπίστεγου με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εσωτερικό του Αγ. Δημητρίου κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες του β’ μισού του 16ου αιώνα, που σχετίζονται με την τέχνη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου των περίφημων Θηβαίων ζωγράφων Γεώργιου και Φράγγου Κονταρή.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου